Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κηδεύτηκαν άλλοι δύο ήρωες της τουρκικής εισβολής και μέχρι πρότινος αγνοούμενοι


Κηδεύτηκαν άλλοι δύο ήρωες της τουρκικής εισβολής

Άλλοι δύο ήρωες της τουρκικής εισβολής μέχρι πρότινος αγνοούμενοι κηδεύτηκαν πριν από λίγο. Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Μαραθεύτη του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στον Καραβά και τον Θεοφάνη Αντωνίου που ήταν ανάμεσα στους εγκλωβισμένους του Νέου Χωριού Κυθρέας των οποίων επίσης τα ίχνη χάθηκαν το 1974 .

Από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη, τελέστηκε η κηδεία του Χαράλαμπου Μαραθεύτη, ο οποίος  στις 20 Ιουλίου του 1974,  κατατάχθηκε στην 190 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού με έδρα τον Καραβά. Από τότε είχαν χαθεί τα ίχνη του.

Τα οστά του Χαράλαμπου Μαραθεύτη εντοπίστηκαν το 2016 σε ατομικό τάφο στον Καραβά. Σύμφωνα με την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, στον θώρακά του υπάρχουν τραύματα από σφαίρες, που υποδεικνύουν εκτέλεση μετά από τη σύλληψή του.

Από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαράλαμπου στην Αγλαντζιά τελέστηκε η κηδεία του Θεοφάνη Αντωνίου, επίσης μέχρι πρότινος αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής. Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1903 στο χωριό Τραχώνι στη Λεμεσό και μετά το γάμο του με την Παναγιώτα εγκαταστάθηκε στο το Νέο Χωριό Κυθρέας. Στις 15 Αυγούστου του 1974, μία ημέρα μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, οι Τούρκοι κατέλαβαν το Νέο Χωριό Κυθρέας. Ανάμεσα στους 100 εγκλωβισμένους, ο Θεοφάνης και η Παναγιώτα, και τότε είχαν χαθεί και τα ίχνη τους. Τούρκοι στρατιώτες είχαν εκτελέσει κάποιους εγκλωβισμένους στην εκκλησία του χωριού.


Τα οστά του Θεοφάνη εντοπίστηκαν στο Νέο Χωριό Κυθρέας, όχι όμως εκείνα της συζύγου του Παναγιώτας.