Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο των Ψυχών



Θ. Μαλκίδης 
Σάββατο των Ψυχών 
Το Σάββατο των ψυχών, το ΨυχοΣάββατο της πίστης μας, του   λαού μας και   του πολιτισμού μας, το Σάββατο των κεκοιμημένων αδελφών μας, το Σάββατο της μνήμης και του μνημοσύνου, είναι μία ακόμη σημαντική στιγμή της  παράδοσής μας. 
Δείχνει πως οι ζώντες, οι Χριστιανοί, οι Ορθόδοξοι, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, μπορούν να μνημονεύουν τους κεκοιμημένους, να προσεύχονται για αυτούς και να προσβλέπουν σ΄αυτούς.
Το Σάββατο των Ψυχών αφορά «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου» και μνημονεύει όλους  που υπέστησαν  θάνατο σε ξένη γη, σε στεριά και σε θάλασσα,  που πέθαναν από την πείνα, σε πολέμους, σε  κακοκαιρίες, σε σεισμούς και θεομηνίες, όσους κάηκαν ή χάθηκαν, για εκείνους που ήταν φτωχοί και χωρίς πόρους και δεν τους φρόντισε κάποιος  με  Ακολουθίες και Μνημόσυνα,  για αυτούς  που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν.
Πάρα πολλές φορές έχουμε τονίσει,  ότι στην παρούσα ζωή, σε όλους τους αγώνες έχουμε μαζί μας το Θεό και τις ψυχές των κεκοιμημένων προγόνων μας.  Έχουμε επισημάνει  ότι ο αγώνας μας στην παρούσα ζωή θα είναι νικηφόρος γιατί έχουμε δίπλα μας τις ψυχές των Ελλήνων και των Ελληνίδων,  των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, που εξολοθρεύτηκαν, που απαγχονίστηκαν, που θυσιάστηκαν για εμάς, που πέθαναν για εμάς.  
Φέτος,  κάθε χρόνο, κάθε Σάββατο των Ψυχών, κάθε μέρα,  τα μνημόσυνα, τα κόλλυβα,  το σιτάρι, ας γίνουν ξανά για τους κεκοιμημένους  προγόνους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς, φίλους και συνανθρώπους μας. Για να  "σπείρετε εν φθορά, εγείρεται εν αφθαρσία", όπως γράφει ο απόστολος Παύλος (Α' Κορινθ, κεφ 15, εδ 42), για να μη μείνει η προσφορά και η θυσία τους χωρίς δικαίωση, για να γευτούμε όλοι, κεκοικημένοι και ζώντες,  Ανάσταση και  Ζωή.