Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Κηδεία του Διακόνου και μέχρι πρότινος αγνοούμενου μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο Βασιλείου Γιάννακκα


Κηδεία του Διακόνου και μέχρι πρότινος αγνοούμενου μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο Βασιλείου Γιαννακκά


Τελέστηκε  η νεκρώσιμος ακολουθία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου και φονευθέντος από τους Τούρκους κατά την εισβολή του 1974, ιεροδιακόνου Βασίλη Γιάννακα από την Επτακώμη.


Ο  Βασίλειος Γιάννακα από την Επτακώμη,  γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1947 και νυμφεύθηκε λίγες μέρες μόνο πριν την τουρκική εισβολή. Στις 15 Αυγούστου 1974 οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Επτακώμης ζήτησαν από τους  Ελληνοκύπριους συγχωριανούς τους να παραδώσουν τα κυνηγετικά τους όπλα, σε αναμονή τμημάτων του τουρκικού στρατού.


Το απόγευμα της ιδίας μέρας, Τούρκοι στρατιώτες και ένοπλοι Τουρκοκύπριοι του χωριού Γαλάτεια, έφθασαν στην Επτακώμη και διέταξαν όλους τους εγκλωβισθέντες να συγκεντρωθούν στο προαύλιο της εκκλησίας.  Όλους που είχαν ηλικία μεταξύ 16 και 65 χρόνων, τους μετέφεραν στη Γαλάτεια. Ανάμεσα τους και ο Βασίλης.

Στη Γαλάτεια, που είχε μετατραπεί τότε σε χώρο συγκεντρώσεως αιχμαλώτων, μετέφεραν άρρενες κατοίκους και άλλων κοντινών χωριών. Η αγωνία όλων έφθασε στο κατακόρυφο όταν πέντε μέρες μετά, στις 20 Αυγούστου, μια ομάδα Τουρκοκυπρίων και Τούρκων, διαχώρισε τους αιχμαλώτους σε δύο ομάδες με κριτήριο την ηλικία τους, άνω των 45 και κάτω των 45 χρόνων.  Στη Γαλάτεια κράτησαν τους νεότερους.

Το βράδυ της ιδίας μέρας, Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν ονομαστικώς τον Γιάννακα και ακόμη πέντε αιχμαλώτους και αφού τους διέταξαν να επιβιβαστούν σε όχημα, τους οδήγησαν σε άγνωστο μέρος και έκτοτε δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Τα οστά και των έξι εντοπίστηκαν το 2017 σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Γαλάτεια.

Όλων τα οστά έφεραν τραύματα από σφαίρες, είτε στο κρανίο είτε στα υπόλοιπα οστά, αδιάσειστο στοιχείο της αποτρόπαιης πράξης της εν ψυχρώ δολοφονίας των έξι συλληφθέντων, ανάμεσα τους και ένα νεαρό παιδί ηλικίας 17 μόλις χρονών, ο Σολωμής Σολωμού  μαζί με τον πατέρα του, Παύλο Παύλου, ο οποίος επίσης βρισκόταν ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες και δολοφονηθέντες.