Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ο φυλακισμένος στην Τουρκία Έλληνας του Πόντου Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί έστειλε στεφάνι για τα θύματα του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος της Ερμακιάς Εορδαίας!



Θ. Μαλκίδης 

Ο φυλακισμένος στην Τουρκία Έλληνας του Πόντου  Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί έστειλε στεφάνι για τα θύματα του Ναζιστικού  Ολοκαυτώματος της Ερμακιάς Εορδαίας!

Η Ερμακιά αποτέλεσε στόχο των Γερμανών την άνοιξη του 1944, στόχος που υλοποιήθηκε σε πολλές φάσεις και για πολλές μέρες (6, 8, 10, 28 Μαρτίου και 22 Απριλίου 1944).  

Κατά τη διάρκεια του συνεχούς Ολοκαυτώματος της Ερμακιάς  έχασαν τη ζωή τους 2 παιδιά, 13 γυναίκες και 48 άνδρες, 4 εκ των οποίων εκτελέστηκαν τον επόμενο μήνα στο στρατόπεδο Κοζάνης, συνολικά 63 θύματα,  όλοι  άμαχοι. 

Η Ερμακιά αναγνωρίστηκε προσφάτως μαρτυρικός τόπος και οι εκδηλώσεις που έγιναν χθες ήταν και υπό αυτό το πρίσμα. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ο αγώνας δρόμου 45 χλμ που έτρεξε ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης από την μαρτυρική Κλεισούρα στην μαρτυρική Ερμακιά και το στεφάνι που έστειλε ο φυλακισμένος στην Τουρκία Έλληνας του Πόντου  Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί  για τα θύματα του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος. 

Ο Γιάννης βρίσκεται ένα χρόνο έγκλειστος στα τουρκικά κάτεργα γιατί δήλωσε Έλληνας και γιατί αγωνίζεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.  Με την πράξη του αυτή ήθελε να υπενθυμίσει την ταύτιση Κεμαλισμού και Ναζισμού, Δασκάλου Κεμάλ και Μαθητή Χίτλερ και να αναδείξει τα εγκλήματα των δύο αυτών ολοκληρωτικών καθεστώτων και προσώπων καθώς των σημερινών συνεχιστών τους ενάντια στον Ελληνικό λαό. 

Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Γιάννη για να στείλει στεφάνι, το οποίο το κατέθεσε το μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας  Νικόλαος Παυλίδης, έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του εγκλήματος των Ναζί στην Ερμακιά. 

Επιπλέον ο Γιάννης με γράμμα του μας γνωστοποιεί την πράξη της διεύθυνσης της φυλακής να μην του επιτρέπει να παραλαμβάνει επιστολές στην ελληνική γλώσσα( !) και παρακαλεί όσοι του στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης να τα γράφουν στην αγγλική.

Καλή λευτεριά στον Γιάννη, στον Άγγελο Μητρετώδη, στον Δημήτρη Κούκλατζη!