Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Το ομοίωμα του Νοράτλας κοσμεί τον χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, τιμή στους Ελλαδίτες καταδρομείς που έπεσαν τον Ιούλιο του 1974.





Το ομοίωμα του Νοράτλας κοσμεί από την Παρασκευή 29/6 τον χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Ελλαδίτες καταδρομείς που έπεσαν από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Η συναρμολόγηση του έγινε από αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας την τελευταία βδομάδα, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, θα γίνει ειδική τελετή για το «Νοράτλας».




Την 21η Ιουλίου του 1974, αποφασίστηκε η στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ», όπου το σχέδιο προέβλεπε την αερομεταμεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ξεκίνησαν στις 01:52 της 22ας Ιουλίου, κανείς όμως δεν προδίκαζε τι θα συμβεί...
Λόγω καθυστέρησης του Α.Ε.Δ. να ενημερώσει το Γ.Ε.Ε.Φ. Λευκωσίας τα αντιαεροπορικά στοιχεία εκτός του αεροδρομίου, δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν και αυτά, με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι τα αεροσκάφη που πέταγαν ήταν εχθρικά.

Αμέσως άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το «ΝΙΚΗ 4» να αρπάξει φωτιά και να συντριβεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Το «ΝΙΚΗ 6» υπέστη σοβαρές ζημίες ωστόσο κατάφερε να προσγειωθεί, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη κατάφεραν και αυτά να προσγειωθούν με λιγότερες ζημιές.

Το λάθος  κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς από το «ΝΙΚΗ 4» και τον θάνατο 2 και τον τραυματισμό 9 ακόμα καταδρομέων στο «ΝΙΚΗ 6».



Οι πεσόντες











Πηγή: http://www.newsbomb.com.cy/kypros/story/721438/entyposiakes-fotografies-synarmologithike-to-noratlas-ston-tymvo