Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Κωνσταντίνος Κατσίφας





«Πάνω στο βουνό βρήκαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε -γιατί περί εκτελέσεως πρόκειται. Αφού τραυματίστηκε βαριά, θα πρέπει να σβαρνίστηκε για 60 με 70 μέτρα πάνω στο χώμα, λίγο πριν εκτελεστεί, και φώναξε «ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο ελληνισμός», κάπου εκεί εκτελέστηκε κιόλας. 

Του δόθηκε η χαριστική βολή» δήλωσε ο ιατρός, Παντελής Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στο νεκρό Κωνσταντίνο Κατσίφα, στους Βουλιαράτες.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με ανάρτησή του, υπερασπίστηκε τη στάση της αλβανικής αστυνομίας, σημειώνοντας ότι «έκανε μόνο τη δουλειά της». «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα» (!)

Η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργoού έριξε λάδι στη φωτιά. 

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι λίγες ώρες αργότερα και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου η Παρτιζάν Τιράνων, στην οποία διευθυντής είναι ο αδερφός του Έντι Ράμα, ύψωσε βλάσφημο πανό για τη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα και για τον Ελληνισμό που έγραφε: «Ένας Έλληνας νεκρός, ένας μπ@στ@ρδος λιγότερος». (!)





Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα, με μία ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα αποδείκνυε την έξαρση της ανθελληνικής προπαγάνδας: «Καλύτερα να κλαίνε οι μητέρες σας από να φορέσουν μαύρες μαντίλες οι μητέρες μας. Ας μάθουν ποιος είναι ο νοικοκύρης του σπιτιού την επόμενη φορά…»(!). 


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού και ότι πρόκειται για μια κατάφωρη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας.


Την κατάσταση δεν βοηθάει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν μπόρεσε ούτε να καταθέσει μήνυση κατά των Αλβανών αστυνομικών, καθώς το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τις εισαγγελικές αρχές των Τιράνων! Την ίδια ώρα, σε θρίλερ εκτυλίσσεται η παραλαβή της σορού του Κατσίφα από την οικογένειά του. Οι αλβανικές αρχές φέρονται να έχουν ειδοποιήσει την οικογένεια του θύματος, πως μπορεί να παραλάβει τη σορό του από το νεκροτομείο του νοσοκομείου Αργυρόκαστρου. Ωστόσο η οικογένεια αρνείται να προχωρήσει στην ταφή, αναμένοντας ικανοποίηση του αιτήματός της για ανεξάρτητη ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη με τη συμμετοχή Έλληνα ιατροδικαστή. Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του 35χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών που έγινε έπειτα από καταδίωξη, παραμένουν αδιευκρίνιστες.