Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Αιγαίον ΓΗ και ΥΔΩΡ



Θ. Μαλκίδης 

Αιγαίον ΓΗ και ΎΔΩΡ δε θα δώσουμε 


Στο τέταρτο, πέμπτο και έκτο βιβλίο του ο  Ηρόδοτος, αναφέρεται στους  Πέρσες που  ζητούσαν «Γην και Ύδωρ» απ' τις πόλεις που τους παραδίδονταν. Δήλωση υποταγής και παράδοσης  από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη  και στα αγαθά της, πράξη αναγνώρισης πάνω σε όλα, ακόμα και οι ζωές τους άνηκαν στον Βασιλιά των Περσών.  
Όταν οι Πέρσες αγγελιαφόροι απαίτησαν από την Σπάρτη και την Αθήνα γη και ύδωρ, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι και οι Αθηναίοι σε ένα βάραθρο, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί….

Αιώνες μετά, οι Τούρκοι κατακτητές ζητούσαν την υποταγή των Ελλήνων του Αιγαίου οι υπέστησαν τη σφαγή στη Χίο, στα Ψαρά, στην  Κάσο, στη Σαμοθράκη και σε άλλα νησιά.

Σήμερα εν μέσω πανδημίας, η Τουρκία συνεχίζει να εισβάλλει στο Αιγαίο:  Σήμερα στη Λέσβο βρίσκονται 21995 άτομα, στη Χίο 5935, στη Σάμο 8060, στην Κω 3984, στη Λέρο 2597.
Επιπλέον από την 1η Μαρτίου όταν ο Ερντογάν ξεκίνησε την απόπειρα εισβολής στον Έβρο, εισήλθαν παρανόμως στα νησιά του Αιγαίου 2281 άτομα (Λέσβος 1962, Χίος 582, Κως 524, Λέρος 546, Σάμος 424, υπόλοιπα νησιά 276), ενώ μεταφέρθηκαν στις 28 παλιές και νέες δομές, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Μακεδονία, 4314 και η Ελλάδα σιωπά στα αυτονόητα, αυταπόδεικτα και προφανή στοιχεία «περί απειλής της εθνικής ασφάλειας» και για την Τουρκία  «κράτος-διακινητή».

Είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, τόσο έναντι της Τουρκικής αμφισβήτησης, όσο και έναντι της Τουρκικής εισβολής με πράξεις που έρχονται από την Ιστορία, την Αντιστασιακή μας παράδοση και τη σύγχρονη πετυχημένη επιλογή μας στον Έβρο:  « Γη και Ύδωρ» του Αιγαίου δε θα δώσουμε !

Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR βορείου Ελλάδος