Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ: ¨Η διοίκηση πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία¨

 



Πρόεδρος Ρις : Η δοκιμή της Τουρκίας για το σύστημα S-400

 είναι απαράδεκτη

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζιμ Ρις-πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη δοκιμή του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 της Τουρκίας σήμερα:


«Η δοκιμή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για το F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια βαθιά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο εθνών που επιδιώκει ο Ερντογάν, έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και υποδαυλίζει την αστάθεια στην περιοχή.

Ο νόμος των ΗΠΑ απαιτεί κυρώσεις εναντίον χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία και η διοίκηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να εκχωρήσει τα S-400 της. Η θέση μου επ ‘αυτού δεν είναι νέα – ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή περαιτέρω δράση είναι πέραν των ορίων αποδεκτής συμπεριφοράς. ”

https://www.foreign.senate.gov/press/chair/release/chairman-risch-turkeys-test-of-s-400-system-is-unacceptable