Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

" Η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα στο Καστελόριζο!"

 


υπουργός του Ερντογάν Ακάρ είπε τα εξής για το Καστελόριζο :

¨Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία. Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος. Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ. Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα. 


Ο υπουργός είπε πως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ομάδα από ανεπίλυτων διαφόρων και πρόσθεσε ότι αυτές πηγάζουν από τους μονόπλευρες διεκδικήσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ο υπουργός Ακάρ τόνισε πως η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών και ως παράδειγμα, ανέφερε τους στρατιώτες που έστειλε στο νησί Καστελόριζο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 km από την Τουρκία. Ο υπουργός Ακάρ ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η Τουρκία μόνο στις ακτές της Μεσογείου και σχολίασε πως ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι το νησί Καστελόριζο που έχει έκταση μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων “είναι κάτι που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο”.

………….

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε ότι με αυτές τις επιθέσεις,το Ερεβάν έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο υπουργός Άκαρ δήλωσε ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις καταδίκασε έντονα και είπε : «Η παράνομη κατοχή του Καραμπάχ και των γύρω περιοχών οδήγησε στον εσωτερικό εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμυρίων ανθρώπων στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία, όντας σε αλληλεγγύη με το Αζερμπαϊτζάν  θα συνεχίσει να το υποστηρίζει για την εδαφική ακεραιότητα και την προστασία του λαού του. 

https://www.trthaber.com/haber/gundem/milli-savunma-bakani-akar-turkiye-azerbaycani-desteklemeye-devam-edecek-519972.