Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Από τα Τάγματα Εργασίας του δασκάλου Κεμάλ και τα Ες Ες του μαθητή Χίτλερ, στους Γκρίζους Λύκους του Ερντογάν



Θ. Μαλκίδης 

Από τα Τάγματα Εργασίας του δασκάλου Κεμάλ  και τα Νταχάου του μαθητή Χίτλερ, στο φασισμό του Ερντογάν

Το άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2020 και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, Λευκωσία 3 Νοεμβρίου 2020.

Το Νταχάου, όπως και τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και τα αμέτρητα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα, είναι τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας , εναντίον των Ελλήνων και βεβαίως εναντίον και άλλων λαών. Ανάμεσα στα θύματα και οι δικοί μας άνθρωποι που είτε φυλακίστηκαν, είτε βασανίστηκαν, είτε εκτελέστηκαν. Καλάβρυτα, Βιάννου,  Χορτιάτης, Πύργοι,  Μεσόβουνο,  Κερδύλια, Δίστομο, Λιγκιάδες, Κομένο, Κάνδανος, Δοξάτο, Ερμακιά και εκατοντάδες άλλοι μαρτυρικοί τόποι. 



Είναι προφανές, γνωστό πλέον μετά και από δικές παρεμβάσεις εκτός και εντός Ελλάδας, ότι η παραπάνω τραγωδία είχε προηγηθεί στη Σμύρνη και όπου αλλού υπήρχε Ελληνισμός στη Μικρά Ασία, στη Θράκη, στον Πόντο. 


Ο ιστορικός Νίκος Ψυρρούκης, στο έργο του «Μικρασιατική Καταστροφή» έγραφε ότι «η προσεκτικότερη μελέτη του Κεμαλισμού μας πείθει ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική θεωρία. Ο φιλοναζισμός και άλλες αντιδραστικές δοξασίες είναι νομοτελειακή εξέλιξη του Κεμαλισμού….» Επίσης ο Γερμανός Στέφαν Ίχριγκ, στο βιβλίο του «Ο Ατατούρκ, στη φαντασία των Ναζί», υποστηρίζει πως «ο Κεμάλ υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Χίτλερ, τονίζοντας ότι ο Χίτλερ είχε μελετήσει τη δράση του Κεμάλ και είχε επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο είχε εξολοθρεύσει τους Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους».

Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο «Λαϊκός Παρατηρητής», επίσημη εφημερίδα των Ναζί,  έγραφε ότι  «σε αυτές τις μέρες της ατίμωσης και της ατιμίας ένα όνομα αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει ένας αληθινός άνδρας. […] Η νίκη του Μουσταφά Κεμάλ Πασά θα μας δώσει νέα δύναμη και θα δυναμώσει την πίστη μας στο ανίκητο του πνεύματος του ηρωισμού» 

Η Τουρκία του Κεμάλ  προσφερόταν ως υπόδειγμα κράτους που είχε εκκαθαρίσει τον πληθυσμό της από τα «επικίνδυνα»  στοιχεία. Οι Έλληνες και οι  Αρμένιοι παραλληλίζονταν με τους Εβραίους, ενώ λίγο αργότερα ο Χίτλερ σχεδιάζοντας τη δική του «Τελική Λύση», έλεγε το «ποιος θυμάται σήμερα τους Αρμένιους»

Δάσκαλος και ο Μαθητής, ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Αδόλφος Χίτλερ, και ο επίγονός τους σήμερα Ερντογάν συνιστούν την έκφραση του ολοκληρωτισμού, ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός, αποτελούν την ίδια έκφανση του Φασισμού, που από τις Γενοκτονίες πέρασε στα Ολοκαυτώματα. Η ανάδειξη του ομοιοτήτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, και του φασισμού- επεκτατισμού όπως αυτοί εκφράζονται από τον Ερντογάν συνιστά ανθρώπινο, πολιτικό, ερευνητικό και κυρίως ηθικό καθήκον και χρέος, για να καταδικαστούν  και να αποκαθηλωθούν  τα πιο ολοκληρωτικά  καθεστώτα και ιδεολογίες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.



Δυστυχώς όμως ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός συνεχίζουν να εμφανίζονται τώρα με το Φασισμό του Ερντογάν και να απειλούν ξανά τη γη, τον  τόπο, που γνώρισε και τις ιδεολογίες και τις διαστροφές τους με τα απάνθρωπα εγκλήματά τους.  Η καταδίκη, η εξαφάνιση του Κεμαλισμού, του Ναζισμού και του φασισμού- εθνικισμού του Ερντογάν, συνιστά ανθρώπινο, πολιτικό και  ηθικό καθήκον, για την  την αποκαθήλωση και την εξαφάνιση των πιο ολοκληρωτικών καθεστώτων και ιδεολογιών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, η Γη της Γενοκτονίας και των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών.


Είναι μία πράξη ανθρωπισμού και αντίστασης στο  Φασισμό που εμφανίζεται πλέον ως απειλή για τον Ελληνισμό στο Αιγαίο, στην Κύπρο και τη Θράκη, είναι μία πράξη   της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Δικαίου, της Ιστορίας,  των λαών που δολοφονήθηκαν, συνιστά μία νίκη της Ζωής έναντι των ιδεολογιών του Θανάτου.