Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ερντογάν και το 2021

 


Αποφάσισε για το 2021 και παγκόσμια εκστρατεία για την τουρκική γλώσσα και υπέγραψε εγκύκλιο σύμφωνα με το οποίο το 2021 θα είναι τουρκικό έτος για την τουρκική γλώσσα και πολιτισμό ( και τον Yunus Emre.


Ο Ερντογάν, στην εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, υπενθύμισε ότι το 2021 συμπεριλήφθηκε στις επετείους των εορτασμών από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) λόγω της 700ης επετείου του Yunus Emre, ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους της τουρκικής γλώσσας και πολιτισμού.


Δηλώνοντας ότι ο Yunus Emre χρησιμοποιεί τις έννοιες της αγάπης για τον άνθρωπο και τη φύση, την ανοχή, την αδελφότητα και την ειρήνη στα ποιήματά του στα πιο αγνά τουρκικά και απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα με αυτά τα ποιήματα ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη γλώσσα και τη φυλή, ο Ερντογάν είπε:


«Ο Yunus πέτυχε να γίνει ποιητής πολύ πέρα από την ηλικία του, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά σε κοινές αξίες συμβάλλοντας στον παγκόσμιο ανθρωπισμό με την αρχή βλέποντας εβδομήντα δύο έθνη με ένα μάτι και τη φιλοσοφία του βασισμένη σε παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες. Προκειμένου να παρουσιάσουμε τον Yunus Emre ως κοινή αξία για την ανθρωπότητα του κόσμου και να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά στη χώρα μας, το έτος 2021 πρέπει να το θυμόμαστε ως «Ο Γιουνάς μας», προκειμένου να τονίσουμε τη σημασία της τουρκικής, η οποία είναι η κληρονομιά του Yunus Emre, και να διασφαλίσει τη συνειδητή και σωστή χρήση του ως γλώσσα πολιτισμού. Αποφασίστηκε να οργανωθεί μια εκστρατεία με τον τίτλο “World Language Turkish” σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό»!


Εκφράζοντας ότι οι δραστηριότητες που θα οργανωθούν στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθούν με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και οργανισμούς υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας.


Αναφέροντας ότι λογότυπα, αφίσες, ανακοινώσεις, προσκλήσεις, ανακοινώσεις και έγγραφα που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις θα καθοριστούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τα σχετικά ιδρύματα και θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την εταιρική ταυτότητα. Τα έξοδα των έργων και των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν θα καλυφθούν από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και οργανισμούς.