Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

«Τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία»



Επανέρχεται στα περί «δίκαιου διαμοιρασμού» στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο βρεθεί στα κατεχόμενα και σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος ΑΚΡ.


«Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε λόγο για δίκαιη κατανομή, ενώ πάντα λέμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Τι είπε (η ΕΕ); Είπαν “όχι, η Ελληνο-Κυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει. Ό,τι και να κάνουν, είναι σωστό”. Και τι κάναμε εμείς τότε; Κατεβήκαμε στο πεδίο της μάχης και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να αιωρείται και απειλή!
Ο ίδιος, ωστόσο τόνισε πως τώρα η χώρα είναι ανοιχτή σε όλους για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις.

«Αλλά πάλι κάποιοι λένε ‘και γιατί να διαπραγματευτείτε; Είναι συμβιβασμός’. Όχι. Στη διπλωματία, η διαπραγμάτευση δε συνιστά συμβιβασμό. Εάν είστε δίκαιοι, εάν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αν έχετε πίστη στον εαυτό σας, θα καθίσετε στο τραπέζι και θα μιλήσετε, θα αναλύσετε τα πάντα με λεπτομέρεια και θα διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, καθώς είστε δίκαιοι», ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία θέλει καλές σχέσεις με την ΕΕ εδώ και χρόνια και την κατηγορεί πως επέλεξε τη γλώσσα των απειλών.

«Τασσόμαστε υπέρ κάθε είδους ειρηνικής μεθόδου. Το μόνο που απαιτείται από εκείνους είναι να κατανοήσουν ότι η Τουρκία τάσσεται όχι υπέρ των απειλών, αλλά υπέρ τρόπων λειτουργίας της διπλωματίας» τόνισε.
Τέλος, διεμήνυσε πως η Τουρκία είναι ικανή να χρησιμοποιεί τόσο τη σκληρή όσο και την ήπια ισχύ με έναν έξυπνο τρόπο!