Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και η εξορία του 1964, μέσα από ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην Τουρκία


Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες και οι εξορίες του 1964 – 

Ένα ορόσημο στην ομογενοποίηση της τουρκικής 

κοινωνίας. 

Οι Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες το 1964 βίωσαν μία μεγάλη καταστροφή. Εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξορίστηκαν σε ένα κόσμο που δεν τον ήξεραν. 


Η ένταξη τους στο στάτους των αλλοδαπών, εξαναγκασμός τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα με μία βαλίτσα, η απώλεια σε μία στιγμή όλων των δικαιωμάτων τους που προστατεύονταν από τους νόμους, τα τραύματα και οι δυσκολίες που βίωσαν σε αυτό το τραγικό περιστατικό, μέχρι σήμερα αποτελούσαν θέμα μόνο λίγων ερευνών και ταινιών. Το “Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες και οι εξορίες του 1964”  χάριν της πιο βαθιάς έρευνας, αφήνει τον λόγο σε αυτούς που βίωσαν αυτή την πίκρα.
Το βιβλίο μέσα από ιστορικά έγγραφα και μαρτυρίες, εμφανίζει το τι προκάλεσε αυτή η εξορία, πώς πραγματοποιήθηκε η εξορία, πώς λειτούργησε σε βάρος των ατόμων και τι βίωσαν αυτοί που υποχρεώθηκαν να στήσουν μία νέα ζωή. Παράλληλα με τις θεωρητικές συζητήσεις γύρω από αρχές όπως το μειονοτικό δίκαιο και το εθνικό κράτος, δίνει το λόγο σε προσωπικές ιστορίες ακολουθώντας τα ίχνη αυτής της τραγωδίας.