Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

 


2021 – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ στην ΙΣΤΟΡΙΑ


2021г. – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 χρόνια από το 1821


«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος


25-26 Μαρτίου 2021


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ


200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ


Αγαπητοί φίλοι,


Με απερίγραπτη επιτυχία, με επίσημο και εορταστικό, ως αρμόζει στην περίσταση, χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, στην αίθουσα τελετών της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας (γνωστής και ως πρώην Βιβλιοθήκης «Λένιν») η έναρξη του 2ήμερου Κοινωνικό-Επιστημονικού Φόρουμ «200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ» και του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!» (αρμόδιο για το Επιστημονικό Συνέδριο το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.)



Άπλετη χαρά, συναισθηματική φόρτιση, ψυχική ευφορία, πνευματική ανάταση, θετική ενέργεια και αύρα. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην εορταστική ημέρα της παλιγγενεσίας, ημέρα θριάμβου της ελληνο-ρωσικής φιλίας, της συμβολής της Ρωσίας στην απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας, θριάμβου της αλήθειας, του ανθρωπισμού, της αρετής !!!


2021-03-30_16-17-25


2021-03-30_16-18-21


Συγκινητικοί χαιρετισμοί κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης του Φόρουμ και του Συνεδρίου από τους:


αναπληρωτή διευθυντή της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας Νατάλια Σαμόιλενκο,

διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση,

πρεσβευτή σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Σταύρο Βενιζέλο,

πρόεδρο της Ένωσης Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας-Κύπρου, πρέσβυ Γκεόργκιι Μουράντοβ,

γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλα Κρίκο,

πρόεδρο της Ιστορικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», πρόεδρο της Ένωσης Βυζαντινολόγων Ρωσίας, ακαδημαϊκό Σεργκέι Κάρποβ,

διευθυντή Ινστιτούτου Σλαυικών Μελετών (και Βαλκανικής) της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Κονσταντίν Νικίφοροβ.

 


Στη συνέχεια ακολούθησαν εγκαίνια έκθεσης βιβλίων από τα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας, συγγραφείς αρκετών εκ των οποίων είναι οι Ρώσοι αξιωματικοί και περιηγητές, που συμμετέχουν στα γεγονότα της εποχής από τα τέλη του 18ου – αρχές 19ου αι. -  ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ: «Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Λαού στα αρχεία της Κρατικής βιβλιοθήκης της Ρωσίας» , καθώς και ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: «Η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Ρώσων εικαστικών», με έργα Ρώσων ζωγράφων, μελών της Ένωσης Ζωγράφων Μόσχας, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ήμερου επιστημονικού Συνεδρίου, αναλυτικό πρόγραμμα του οποίου παρατίθεται κατωτέρω.


 2021-03-30_18-11-11


Από αριστερά: στο βήμα η δ/ντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, η υποδιευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας Νατάλια Σαμόιλενκο, ο πρεσβευτής σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Σταύρος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος, πρέσβυς Γκεόργκι Μουράντοβ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλας Κρίκος, ο υποδιευθυντής του οργανισμού «Rossotrudnichestvo» Μιχαήλ Γιάκοβλεβ.  


2021-03-30_18-14-27


2021-03-30_16-22-18


 


Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,


Σήμερα είναι πραγματικά μια στιγμή στην ιστορία, όλοι εμείς μαζί εδώ σήμερα δημιουργούμε, συντελούμε ιστορίας και είμαστε παρόντες σε μια ιστορική στιγμή. Και δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά, 200 χρόνια αργότερα, εδώ, στο κέντρο της πρωτεύουσας του ρωσικού κράτους, από κοινού πραγματοποιούμε ένα από τα πιο σημαντικά και μεγάλης κλίμακας εγχειρήματα/γεγονότα της χρονιάς, γεγονός που αποτελεί νομοτέλεια στην ανάπτυξη και εξέλιξη της δυναμικής της κοινής μας ιστορικής, πνευματικής, πολιτισμικής κοινότητας των δύο ομόδοξων λαών μας, λαών με κοινή αντίληψη, κοσμοθεωρία, νοοτροπία. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.


 


2021-03-30_16-24-15


2021-03-30_16-24-37


Η δεύτερη ημέρα του Επιστημονικού-Κοινωνικού Φόρουμ και του Συνεδρίου ξεκίνησε ξεκίνησε με το Φόρουμ Λαϊκής Διπλωματίας Ρωσίας-Ελλάδας: «Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες» (αρμόδιος για το Φόρουμ ο Σύλλογος Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου), με εντυπωσιακή συμμετοχή παραγόντων από την Ελλάδα, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, κοινωνικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικών. Η ρωσική πλευρά εκπροσωπήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο από το  συντονιστή του Αφιερωματικού Έτους στην Ιστορία Ελλάδας-Ρωσίας, ειδικό απεσταλμένο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, πρέσβυς Μιχαήλ Σβιντκόι, ο διευθυντής της 4ης Ευρωπαϊκής Δ/νσης του ΥΠΕΞ Ρωσίας Γιούρι Πιλιπσόν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος, πρέσβυς Γκεόργκιι Μουράντοβ, ο πρέσβυς Αντρέι Βντόβιν (πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία την περίοδο 2004 - 2009).


 2021-03-30_16-35-39


Επιθυμούμε να επισημάνουμε τη σημαντική, ουσιαστική και  ευρεία συμμετοχή και παρουσία και τις δύο (2) ημέρες των εργασιών του Φόρουμ και του Συνεδρίου της ρωσικής κοινωνίας, της επιστημονικής κοινότητας, Ελλήνων και Φιλελλήνων εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας, όχι μόνο από τη Μόσχα, αλλά και από άλλες περιοχές της αχανούς Ρωσίας.


 


Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η διαβίβαση από τη ρωσική στην ελληνική πλευρά, δια της διπλωματικής οδού, αρχειακού υλικού, που αφορά σε αναφορές Ρώσων πρακτόρων για τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και σε Έλληνες, θύματα στα ναζιστικά στρατόπεδα κατοχής την περίοδο 1942-43. Το εν λόγω αρχειακό υλικό, που για πρώτη φορά αναδεικνύεται από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, θα διαβιβασθεί στην ελληνική πλευρά μέσω του ΥΠΕΞ Ρωσίας και της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία.


 


Επιθυμούμε, επίσης, να τονίσουμε ότι το επιστημονικό-κοινωνικό Φόρουμ μας προσέλκυσε έντονα την προσοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία το υποστήριξε με την ουσιαστική και δραστήρια προσοχή και συμμετοχή της (διαδικτυακά) μέχρι και την τελευταία εισήγηση [αρκεί να αναφέρουμε ότι την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες του ολοκληρώθησαν στις 19:00, ενώ τη δεύτερη – στις 19:30].   


Το 2ήμερο αυτό επιστημονικό μας γεγονός πραγματοποιήθηκε, παράλληλα, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, διαδικτυακά, γεγονός που εξασφάλισε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και το παρακολουθήσουν άνθρωποι με πραγματικό, αυθεντικό ενδιαφέρον για τη δεδομένη θεματική από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.


 


2021-03-30_16-40-15


2021-03-30_16-40-33


 


Στο Επιστημονικό Συνέδριο το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. παρουσίασε και διένειμε στο κοινό δύο καινούριες επιστημονικές εκδόσεις, τις οποίες κατορθώσαμε να εκδώσουμε στο πλαίσιο των δράσεών μας το Επετειακό Έτος των 200 ετών της Εθικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης και το Αφιερωματικό Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας. Αναλυτικότερα:


А) Δίγλωσση επιστημονική έκδοση, δίγλωσσο συλλογικό τόμο επιστημονικών άρθρων «200 лет Национально-Освободительной Революции Греческого Народа 1821г. / 200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821», που εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Κρατικού Δημοτικού Οργανισμού «Οίκος Κοινωνικών Οργανισμών Μόσχας», στη διοίκηση του οποίου εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.


 


Στο συλλογικό αυτό τόμο, που εκδίδεται με την ευκαιρία της Επετείου των 200 ετών της Εθνικοαπελευθερωτικής  Επανάστασης των Ελλήνων του 1821, την οποία τιμούμε το τρέχον έτος 2021, δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τις πιο σημαντικές στιγμές και γεγονότα του Αγώνα των Ελλήνων το 1821, που ξεχωρίζει στην ιστορία ως περίοδος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, καθώς και υλικό για το ρόλο της Ρωσίας, για την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων σε μια τόσο σημαντική περίοδο της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού έθνους. Το παρόν εκδοτικό εγχείρημα προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη νέα ιστορία της Ελλάδας και τα ελληνο-ρωσικές  σχέσεις. Η παρούσα έκδοση είναι σκόπιμα δίγλωσση, σε ελληνική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων, και στους γλωσσικούς-παιδαγωγικούς στόχους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.


 2021-03-30_16-42-13


και


Β) συλλογικό επιστημονικό τόμο, στη ρωσική γλώσσα, «Россия и Греция: Памятные знаковые события национально-освободительной борьбы греков (конец XVIII – начало XIX вв.) / Ρωσία και Ελλάδα: Σημαντικά γεγονότα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα)». Ο συγκεκριμένος τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου Ελληνιστή, ιστορικού, θεμελιωτή περί τα μέσα του περασμένου αιώνα της μελέτης στη Ρωσία των ελληνορωσικών σχέσεων και της νεότερης ελληνικής ιστορίας Γκριγόριι Αρς και εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη  της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων ООО "ПРОМЕТЕЙ" / ΕΠΕ "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", και στο σημείο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο γενικό δ/ντή της εταιρείας Άρη Μακρόπουλο, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Λέσχης Ελλήνων-ομογενών επιχειρηματιών «СИНЭРГИЯ / ΣΥΝΕΡΓΙΑ», καθώς και με την ευγενική τεχνική υποστήριξη της εφημερίδας «Τhe New Greece – The New Crete».


Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε, με την ευκαιρία του επετειακού έτους των 200 ετών της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821 και του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας στην ιστορία, αυτήν την συλλογική έκδοση επιστημονικών άρθρων, που αναφέρονται στη δράση της Ρωσίας και στην εντατικοποίηση του ρόλου της στο πολιτικό και στρατιωτικό προσκήνιο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο ήμισυ του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις φιλοδοξίες του ελληνικού λαού να ανατρέψει τον οθωμανικό ζυγό, στη συμμετοχή του ελληνικού πληθυσμού στους ρωσοτουρκικούς πολέμους των ετών 1768-1774 και 1787-1792 στην πλευρά του ρωσικού στόλου, στο σχηματισμό στην Οδησσό το 1814 της Φιλικής Εταιρείας, η οποία ανέλαβε το ρόλο της οργάνωσης και της προετοιμασίας για την εξέγερση, στις προσωπικότητες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια.


Κεντρική φυσιογνωμία της έκδοσης αποτελεί ο θρυλικός Έλληνας ναυτικός διοικητής, κουρσάρος ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ο οποίος υπηρέτησε στο ρωσικό στόλο κατά τους ρώσο-τουρκικούς πολέμους της περιόδου 1768-1774 και 1787-1791, και ο έντονος επιστημονικός διάλογος, που φτάνει και στα όρια της επιστημονικής διαμάχης, που αναπτύσσεται στην ελληνο-ρωσική επιστημονική κοινότητα από το 2013 σχετικά με την ερμηνεία της δράσης του Λάμπρου Κατσώνη