Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Ο Πασάς σε νέες αποστολές στη Θράκη ....

 


Προκλήσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών μέχρι και το τελευταίο λεπτό της επίσκεψης του στη Θράκη

Από τις συνεχείς προκλήσεις “σημαδεύτηκε” η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν,  σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο.

 Πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, μία… επιλεκτική συνέντευξη Τύπου, όπου είχαν προσκληθεί μόνο οι ανταποκριτές του κρατικού καναλιού TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των τουρκόφωνων ΜΜΕ της Θράκης. Όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ -πολύ δημοκρατικά- δεν έλαβαν πρόσκληση, προφανώς επειδή ήταν ανεπιθύμητα.


Μιλώντας σε φιλικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις του, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε μόλις δέκα λεπτά της ώρας. Περισσότερο επρόκειτο για… διάγγελμα, παρά για συνέντευξη Τύπου.

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας! «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

Κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας, «με διάφορα πρόσχημα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις». «Ακούσαμε τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’. Οι απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση», είπε και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί και τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς και ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών.

Μάλιστα, έφτασε στο αποκορύφωμα της προκλητικότητας ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει το ίδιο!

Σε ό,τι αφορά την πρωινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη πόλη και έκανε συστάσεις στην Ελλάδα να επιληφθεί του θέματος! «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Αργότερα, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ που παρατέθηκε προς τιμήν του και στο οποίο έδωσαν το παρών ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι Βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο Δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου καθώς και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης.