Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου για τα «200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821»


                                                   2021-07-23_17-23-55


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης του δίγλωσσου (ελληνικά-ρωσικά) επιστημονικού τόμου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. «200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821», η οποία υποστηρίχθηκε, πραγματώθηκε, όπως και η διοργάνωση της όλης εκδήλωσης από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. 

Στο συλλογικό αυτό τόμο, που εκδίδεται με την ευκαιρία της Επετείου των 200 ετών της Εθνικοαπελευθερωτικής  Επανάστασης των Ελλήνων του 1821, την οποία τιμούμε το τρέχον έτος 2021, δημοσιεύονται άρθρα σχετικά με τις πιο σημαντικές στιγμές και γεγονότα του Αγώνα των Ελλήνων το 1821, που ξεχωρίζει στην ιστορία ως περίοδος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, καθώς και υλικό για το ρόλο της Ρωσίας, για την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων σε μια τόσο σημαντική περίοδο της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού έθνους. Το παρόν εκδοτικό εγχείρημα προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη νέα ιστορία της Ελλάδας και τα ελληνο-ρωσικές  σχέσεις. Η παρούσα έκδοση είναι σκόπιμα δίγλωσση, σε ελληνική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων, και στους γλωσσικούς-παιδαγωγικούς στόχους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

 

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα των: Θεοδώρα Γιαννίτση, Θεοφάνης Μαλκίδης, Γιώργος Παναγόπουλος. Σύνταξη, επιμέλεια έκδοσης – Θεοδώρα Γιαννίτση.



Ο επιστημονικός αυτός τόμος εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, αποτελεί συνδρομή στην στήριξη της επιστημονικής δραστηριότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας με την ευκαιρία του επετειακού έτους των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της επιστημονικής δράσης και την υλοποίηση του όλου εκδοτικού εγχειρήματος, ιδιαίτερη δε ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο, Δήμαρχο καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, στο Γενικό Γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτη Μπαζίγο για την επί σειρά ετών εποικοδομητική σύμπραξη, στην Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Έφη Μπούνα, η οποία ανέλαβε και την όλη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, σε όλο το Δ.Σ. της Αμφικτυονίας για την αγαστή μας και ουσιαστική συνεργασία, και στις κυρίες Βισβίκη και Πολλάλη, οι οποίες επένδυσαν και εμπλούτισαν την παρουσίαση με την εκφραστική τους συμμετοχή. Επίσης, βαθύτατη ευγνωμοσύνη εκφράζουμε στον οικοδεσπότη, τον Δήμαρχο Πύλου/Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα για την υποστήριξη της εκδήλωσης, καθώς και στην αρμόδια δημοσίων σχέσεων του Δήμου Ελένη Καζάνα για την επίσης επί σειρά ετών εποικοδομητική συνεργασία.


Η  εκδήλωση διεξήχθη στοn ιστορικό όρμο της Πύλου/ Ναυαρίνου  με συμμετοχή  το Δήμαρχο Καλαμάτας και Πρόεδρο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Αθανάσιο Βασιλόπουλο και το Δήμαρχο Πύλου/Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό, εστιάζοντας στον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία κατά την προετοιμασία και διεξαγωγή του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, καθώς και στο ρόλο της Ρωσίας στην έκβαση του Αγώνα.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος) Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς και στο ρόλο και το έργο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, όπως και ο Γενικός Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος     



Η εκδήλωση παρουσίασης πλαισιώθηκε από επιλογή επιλεγμένων αποσπασμάτων αποσπασμάτων του βιβλίου από τις κυρίες Γιούλη Βισβίκη, νομική σύμβουλο του Δήμου Πύλου/Νέστορος και Πόλλα Πολλάλη, πρόεδρο του Συλλόγου Πυλίων Αθήνας, ενώ τελευταία μίλησε η ίδια η συγγραφέας, δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Μόσχας Δώρα Γιαννίτση, η οποία εστίασε στα άγνωστα στο ευρύτερο ελληνικό αναγνωστικό κοινό στοιχεία και υλικό για την Ελληνική Επανάσταση μέσα από το βλέμμα των Ρώσων περιηγητών και μέσα από τον καθρέπτη της ρωσικής ποίησης, καθώς και αναφέρθηκε στους ισχυρότατους δεσμούς, ιστορικούς, πνευματικούς, που συνδέουν τους δύο κόσμους μας, τους δύο ομόδοξους λαούς μας, Έλληνες και Ρώσους, και ουσιαστικά συντελούν την κοινή μας ιστορική-πνευματική-πολιτισμική κοινότητα.