Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Αρτεμιου Ανδρέας. Κύπρος 1974

 Σαν σήμερα το 1974 ξεκίνησε ενα μαρτύριο για μια οικογένεια και συνάμα για την οικογένεια του Συνδέσμου Πολεμιστών του 231 ΤΠ. 



Ο στρατιώτης Αρτεμίου Ανδρέας του Ηρόδοτου απο τον Στρόβολο οντας οδηγός του Υποδιοικητή έλαβε εντολή να μεταφέρει με το Land Rover δύο αξιωματικούς των ΛΟΚ για αναγνώριση στην περιοχή Κυπαρισσόβουνος- διάβασης Αγίου Παύλου.


Ενώ εκινούνταν στον ελικοειδή χωματόδρομο μετά απο μια απότομη στροφή επεσαν πάνω σε τουρκικό μπλόκο.Οι δύο αξιωμάτικοι κατάφεραν να πηδήξουν απο το όχημα και να εξαφανιστούν μέσα στο δάσος ,ο ενας τραυματισμένος ελαφρά απο τα πυρά των τούρκων. Ο Ανδρέας προσπάθησε να κάμει απαναστροφή και να διαφύγει αλλά δεν πρόλαβε και τον συνέλαβαν.Είδαν οτι συνελήφθη και δεν μπόρεσαν να τον βοειθήσουν.Γειά 40 χρόνια χωρις ουσιαστηκές πληροφορίες το μαρτύριο γινόταν ολο και μεγαλύτερο.Το 2014 ενα μύνημα απο την ΔΕΑ ανακοίνωνε την ανέυρεση του μετά την ταυτοποίηση των οστών του.Οπως ανακάλυψε η ΔΕΑ ο Ανδρέας είχε κακοποιηθή βάναυσα( φαίνεται δεν είπε τίποτα ) και εκτελέστηκε με μια σφαίρα πάνω απο το μάτι.Τα οστά του εντοπίστηκαν στην περιοχή που είχε συλληφθή.Ηκηδεία των οστών του έγινε το 2014 με όλες  τις δέουσες τιμές ενός ΗΡΩΑ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.