Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου στο Αργυρόκαστρο

 








Ίσως μία από πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ! Πριν από 23 χρόνια, το 1998, στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, εκεί που η "καρδιά" του ελληνισμού χτυπά καθαρά, δυνατά και αγνά. Παρόλην την φτώχεια και την ένδεια η (ενθουσιώδης) υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι εκεί αδερφοί μας, εμάς τους Ελλαδίτες, ήταν κάτι παραπάνω από υπέροχη!!


 Μας έκαναν να νιώσουμε ως ξεχωριστοί και ανεκτίμητοι φιλοξενούμενοι! Με την ίδια χαρά μας υποδέχθηκαν κι όλα τα παιδάκια του εκεί ελληνικού σχολείου! Ανήμερα εθνικής εορτής για πρώτη φορά κατάλαβα τί σημαίνει "εορτασμός εθνικής επετείου"! Μετά την κατανυκτική Θεία Λειτουργία και την μεταλαβιά σχεδόν όλων των παρευρισκομένων (από τον μητροπολίτη Αργυροκάστρου κκ Δημήτριο) οι εκδηλώσεις που ακολούθησαν ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικές.

Κάπως έτσι θα έπρεπε να γιορτάζονται οι εθνικοί μας επέτειοι. Με νόημα και ουσία που την προσδίδουν πρώτα πρώτα οι συμμετέχοντες. 

Χρόνια πολλά Ελλάδα!!


Υ.Γ.  "Σήμα κατατεθέν" οι υπέργηρες γυναίκες/ηρωίδες της Ηπείρου, με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές φορεσιές τους, πολλές από τις οποίες βοήθησαν τα μέγιστα τους στρατιώτες μας σε κείνα τα χιονισμένα βουνά εκείνον τον δύσκολο χειμώνα του ΄40-΄41...

Τιμή και δόξα καί στους τεθνεώτες αλλά καί στους ζωντανούς της Πατρίδος μας...