Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Μανώλης Ανδρόνικος

 


Ο Μικρασιάτης Μανόλης  Ανδρόνικος, ο σπουδαίος Αρχαιολόγος και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1919 στην Προύσα της Βιθυνίας. Ήρθε πρόσφυγας βρέφος δύο ετών στην Ελλάδα το 1922 και ήταν αυτός που, στις 8  Νοεμβρίου 1977, ξανάφερε στον ήλιο της Μακεδονίας το βασιλιά της Φίλιππο τον Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Ανακάλυψε, στην Βεργίνα, τον  ναόσχημο τάφο του ασύλητο και την χρυσή λάρνακα με το Αστέρι της Μακεδονικής Δυναστείας και τα οστά του βασιλιά Φιλίππου μέσα σ’ αυτήν μ’ ένα απείρου κάλλους και τέχνης χρυσό στεφάνι επάνω τους. 

Όταν τον είχαμε καλέσει να τον τιμήσουμε ως Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας, στη Νίκαια και είχα μιλήσει για το έργο του ( λίγα λόγια γιατί η σεμνότητα του δεν επέτρεπε πολλά) είπα μεταξύ άλλων τα παρακάτω και τον πήραν τα δάκρυα: «…. Τελευταίος που έφυγε από τον τάφο του πατέρα του και έκλεισε πίσω του την βαριά πόρτα ήταν ο γιος του Αλέξανδρος και αμέσως μετά έφυγε για την Ανατολή, για να απελευθερώσει τις Μικρασιατικές πόλεις από τον περσικό ζυγό. Και ήρθατε εσείς, από την Ανατολή, ένας Μικρασιάτης, για να ανοίξετε πρώτος την πόρτα που είχε κλείσει εκείνος και να φέρετε και πάλι στο φως της Μακεδονίας και όλου του Κόσμου τον πατέρα του….».  Ας αναπαύεται εν ειρήνη.