Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Κηδεία αγνοούμενου στρατιώτη Ζήνωνα Αναστασίου

 


Έναν ακόμη ήρωα της τουρκικής εισβολής αποχαιρέτησε η Κύπρος (ΒΙΝΤΕΟ)

47 χρόνια μετά την ηρωική θυσία του, κηδεύτηκε στη Λεμεσό ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος στρατιώτης του 251 τάγματος πεζικού Ζήνωνας Αναστασίου



Στο χώμα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, στη γη που για την ελευθερία της θυσίασε τη ζωή του επέστρεψε μετά από 47χρονια, ο Ζήνωνας Αναστασίου, ο ήρωας στρατιώτης του 251 τάγματος πεζικού, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής. 

«Έφθασαν στο σπίτι πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι και τους συνέλαβαν. Αφού τους απομάκρυναν σε μικρή απόσταση, άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Να τους εκτελούν εν ψυχρώ. Γι αυτό και τα τραύματα στο κρανίο. Εκτελέστηκαν με τον πιο βάρβαρο αποτρόπαιο τρόπο. Μόνο ένας εκ των συμπολεμιστών του Ζήνωνα κατάφερε να αποδράσει, ο οποίος αργότερα συνελήφθη αιχμάλωτος και κρατήθηκε στις φυλακές Σεραγίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 1974», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.  

 47χρόνια μετά, τα οστά του ήρωα και άλλων τεσσάρων παλικαριών εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μάϊου 2018, σε περιοχή της Κερύνειας, στα πλαίσια του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και η κηδεία του ήρωα τελέστηκε το πρωί από τον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό. 

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε εκ μέρους της οικογένειας η αδελφότεκνη του ήρωα, η οποία φέρει και το όνομα του. 

 «Μπορεί να έχω το όνομα σου αλλά ποτέ δεν σε γνώρισα παρά μόνο μέσα από τις αφηγήσεις των γονιών και των αδελφών σου. Ξέρω βέβαια ότι αν οι Τούρκοι Εισβολείς δεν σε δολοφονούσαν άνανδρα εκείνο το καλοκαίρι σήμερα θα ήσουν 69 χρονών θα ήσουν ανάμεσα μας», ανέφερε η Αδελφότεκνη του Ήρωα, Ζήνα Αναστασίου.  

Ο Ζήνωνας γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 16 Νοεμβρίου του 1952 και έχει άλλα τρία αδέλφια τον Κωνσταντίνο, τον Μαρίνο και τον Αχιλλέα. Ο επίτροπος προεδρίας απένειμε στην μητέρα του ηρώα Θεοφανία, που είναι 93ων ετών το παράσημο και περγαμηνή του προασπιστή της ελευθερίας. 

https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/445476/enan-akomi-iroa-tis-tourkikis-eisvolis-apohairetise-i-kupros-video/?expandedarticle=true

  •