Το αρχαιολογικό πάρκο στο Βουθρωτό, ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Αλβανία, οδηγείται στο ξεπούλημα από την κυβέρνηση Ράμα όπως κατήγγειλαν στελέχη της ελληνικής μειονότητας.
Η αλβανική κυβέρνηση Ράμα προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με το Αλβανο-Αμερικανικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Βάση της σύμβασης παραχωρεί τα δικαιώματα ανασκαφών, προβολής, εκμετάλλευσης της ροής επισκεπτών, τις υποδομές φιλοξενίας και τις επενδύσεις. Το συγκεκριμένο ταμείο έχει δανειοδοτήσει την Κυβέρνηση της Αλβανίας για έργα σε διάφορες ιστορικές περιοχές και λέγεται ότι η μη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων αυτών οδήγησε στην εκχώρηση του Βουθρωτού.
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Βουθρωτό, στο Εξαμίλι, όπως αναφέρει το epiruspost.gr συντελείται το διάστημα αυτό άλλο ένα πρωτοφανές γεγονός που κατήγγειλε με πολύ έντονο τρόπο από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ.
Στο Εξαμίλι η Κυβέρνηση Ράμα έχει υφαρπάξει την περιουσία της Μονής του Αγίου Γεωργίου προκειμένου να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα –όπως φημολογείται από τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Υπουργό Υποδομών- ξενοδοχειακό συγκρότημα που φέρει τον προκλητική ονομασία «Monastiri Resort». Μάλιστα η έναρξη των εργασιών έγινε την ημέρα που ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης βρισκόταν στο Αργυρόκαστρο και είχε συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού της Αλβανίας Μιρέλα Κουμπάρο.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση από το βήμα της Αλβανικής Βουλής για τα περίεργα οικονομικά και επενδυτικά σχήματα που είναι σε ανοιχτή συναλλαγή με τον Πρωθυπουργό.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατήγγειλε ότι την στιγμή που η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τα τεκταινόμενα με το Αρχαιολογικό Πάρκο στο Βουθρωτό η Κυβέρνηση προχωρά σε συναλλαγές και υφαρπαγή της μοναστηριακής περιουσίας.
Υπογράμμισε με έμφαση ότι ενώ η Αλβανία αποτελεί την μοναδική χώρα ολικής δίωξης και εξαφάνισης των θρησκευτικών κοινοτήτων επί κομουνισμού, τείνει να αποτελέσει και την μοναδική περίπτωση κράτους που ενώ αποκαθιστά γενικά κανόνες δημοκρατίας, σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικονομίας και ελεύθερης αγοράς στερεί στην ουσία την ελευθερία και τα περιουσιακά δικαιώματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Αρχαία ελληνική πόλη
Το Βουθρωτό είναι αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Κατοικημένo από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα Ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής. Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
To Βουθρωτό ήταν ένα από τα βασικά κέντρα που χρησιμοποιούσε η ηπειρώτικη φυλή Χάονες, μέλη μιας μεγάλης ομάδας φυλών στην βορειοδυτική Ελλάδα. Είχαν πολύ στενές επαφές με την Αρχαία Κόρινθο και με την νησιώτικη αποικεία τους "Κόρκορα", την σημερινή Κέρκυρα. Ο Βιργίλιος έγραψε ότι ιδρυτής της πόλης ήταν ο Έλενος, γιος του μυθικού Πριάμου βασιλιά στην Τροία, μετακινήθηκε δυτικά μετά την πτώση της Τροίας μαζί με τον Νεοπτόλεμο και την συνοδό του Ανδρομάχη, την πρώην νύφη του. Ο Βιργίλιος και ο Έλληνας ιστορικός Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς καταγράφουν ότι ο Αινείας επισκέφτηκε το Βουθρωτό όταν δραπέτευσε από την πτώση της Τροίας στον δρόμο του για την Ιταλία