Τρίτη 17 Μαΐου 2022

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν ποτέ κυρίαρχοι εδώ , σε καμία περίοδο της ιστορίας»

 


Το επαναλαμβάνει συνέχεια ο Ερσίν Τατάρ, δεν καταλάβαμε πού το πάει. Το έλεγε προχτές πάλι, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε. «Οι Ελληνοκύπριοι», έλεγε, «δεν ήταν ποτέ κυρίαρχοι εδώ, σε καμία περίοδο της ιστορίας. Αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν εδώ για 350 χρόνια. Δεν έχουν καμία εξουσία. Γίναμε κυρίαρχοι αυτού του τόπου». Τον Μάρτη, είχε πάει στην Αττάλεα κι έλεγε ότι μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες για την Κύπρο ήταν η ημερομηνία του 1571, όταν περιήλθε στην οθωμανική κυριαρχία. Ακόμη και όταν έφυγε η Οθωμανική Αυτοκρατορία «εμείς οι Κύπριοι πάντα κοιτούσαμε στην Ανατολία. Κοιτάζαμε τα βουνά του Ταύρου. Πάντα ονειρευόμασταν πότε θα έρθει η Τουρκία μας στην Κύπρο». Τον Νοέμβριο μιλούσε σε δείπνο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης στην Κερύνεια. «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού είναι οι Οθωμανοί, οι Τούρκοι, δηλαδή εμείς», έλεγε. «Το νησί κατακτήθηκε με την θυσία 80.000 πεσόντων. Από το 1571 μέχρι σήμερα διεξάγουμε αγώνα ύπαρξης».

 

 

Δεν κάνει «αγώνα ύπαρξης», κάνει αγώνα, στα βήματα του Ραούφ Ντενκτάς, να πείσει τους Τούρκους ότι όλη η Κύπρος είναι τουρκική και οφείλουν να την αρπάξουν, να την περάσουν στα χέρια τους. Και δεν είναι άσχετο αυτό με τις απανωτές δηλώσεις του για το ότι οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται με επιθετικά όπλα και θέλουν να χύσουν αίμα. «Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να χύσουν αίμα και να σύρουν την Κύπρο πίσω στο χάος πριν το 1974», έλεγε μόλις την περασμένη Τετάρτη. Ενώ τον Οκτώβριο έλεγε ότι μαζί με την Τουρκία αυτό που επιθυμούν είναι «την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξάνδρειας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στους αιθέρες…».

Κακά ξεμπερδέματα προμηνύονται. Και το λέω έτσι ωμά και «κινδυνολογικά» για να το ακούσουν όσοι κάνουν πως δεν ακούνε. Διότι, ο Τατάρ κτίζει πολιτική και όραμα για την τουρκική κυριαρχία σε όλη την Κύπρο κι εμείς αυτό που κάνουμε είναι να μιλάμε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (το επαναλάμβανε πάλι προχτές ο Κασουλίδης, θα επιμένουμε στα ΜΟΕ, έλεγε στο ΡΙΚ). Ωσάν να υπάρχει πιθανότητα να ικανοποιηθεί η βουλιμία όσων πιστεύουν ότι η Κύπρος είναι τουρκική, η ιστορία της ξεκινά από το 1571 και «οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν ποτέ κυρίαρχοι εδώ, σε καμία περίοδο της ιστορίας». Και ότι έχει τη δύναμη της Τουρκίας στα χέρια του για να πετύχει το σκοπό του, να κυριαρχήσει από το Αιγαίο μέχρι και τον κόλπο της Αλεξάνδρειας.

Δεν είναι κανένας τυχαίος εκπρόσωπος εθνικιστικού κόμματος ο Τατάρ, για να τον αγνοείς, είναι ο «εκλεγμένος» ηγέτης της τ/κ κοινότητας, ο συνομιλητής με τον οποίο λέμε ότι θα βρούμε λύση και, κατά το όνειρό μας, ο μελλοντικός εταίρος μας στο κυπριακό κράτος.

Όταν λέει πως «οι δυνάμεις που εξοπλίζουν τον νότο», έχουν πρωταρχικό στόχο «να δημιουργηθεί μια Κύπρος χωρίς την Τουρκία και στη συνέχεια να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή σε ένα νησί της ΕΕ με ελληνοκυπριακή ταυτότητα», πάει να πει πως ο εγκέφαλος του, τα σχέδια του, η ταυτότητα του, ο πολιτισμός του, απέχουν πολύ από εκείνο που στη σημερινή Ευρώπη θα μπορούσε να θεωρηθεί εγκέφαλος προς συνεννόηση και συμβιβασμό. Και αυτό πρέπει να το δείξουμε στην Ευρώπη και όπου αλλού μπορούμε.

Δεν γίνεται να προσπαθούμε να πείσουμε όλο τον κόσμο ότι το πρόβλημα μας θα λυθεί αν συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια με ΜΟΕ και τεχνικές επιτροπές ή και συμμετοχή των γυναικών στη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως αποφασίστηκε πανηγυρικά τελευταία, με συνοριακά οδοφράγματα και πολιτιστικές ανταλλαγές, όταν μπροστά μας δεν είναι η δικοινοτική Κύπρος, αλλά η τουρκοποίηση της Κύπρου. Είναι αυτό που έχουμε πια να αντιμετωπίσουμε, δεν είναι το ψυχολογικό πρόβλημα Ε/κ και Τ/κ. Ούτε θέμα εμπιστοσύνης, ούτε θέμα ανασφάλειας των Τ/κ. Είναι θέμα φασιστικής επεκτατικής επιβουλής της Τουρκίας επί της πατρίδας μας, την οποία υιοθετεί η πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Κι εμείς, διαμηνύουμε στα Ηνωμένα Έθνη ότι είμαστε έτοιμοι να το διαπραγματευθούμε… 

 

 Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο