Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Από τη Σμύρνη στα μαρτυρικά χωριά

 


 

Θεοφάνης Μαλκίδης

Ομιλία στις εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία. Σίδνευ, Αυστραλία Μάιος 2022. 


Είναι εντυπωσιακό το πως ένα έγκλημα και μάλιστα σε μαζική έκταση υλοποιείται με τρόπο που θυμίζει προηγούμενο, το οποίο βεβαίως δεν τιμωρήθηκε. 



Είναι επίσης εκπληκτικό πως ακόμη το ανθρώπινο είδος φτάνει στη διαστροφή.Τα εγκλήματα  από τους Ναζί του Χίτλερ στην κατεχόμενη Ελλάδα  ήταν η επανάληψη της σφαγής από τους Τσέτες του Κεμάλ το 1922 στη Σμύρνη.



Η μαζική εξόντωση του άμαχου πληθυσμού 1170 χωριών από τα Ναζιστικά στρατεύματα παραμένει μία από τις πλέον βιαιότερες σφαγές κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη από τους Δασκάλους των Ναζί, στην πρωτεύουσα και στα χωριά της Ιωνίας το 1922.



Οι δολοφονίες στην κατεχόμενη Ελλάδα με  νεκρούς,  πυρπόληση , λεηλασία και καταστροφή της συγκομιδής, είναι τα αντίστοιχα εγκλήματα κατά του ανθρώπου, του πολιτισμού και της φύσης είχαν γίνει το 1922 στη Σμύρνη.
Όπως οι Ναζί  κατέστρεψαν  τα κατεχόμενα ελληνικά χωριά , έτσι και ο Κεμάλ, διέταξε τον Ισμέτ Ινονού, τον Νουρεντίν πασά, τον Τοπάλ Οσμάν, να δολοφονήσουν και να κάψουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, στην Ιωνία, στον Πόντο, στη Θράκη.
Η καταστροφή της Ελλάδας από  τις Ναζιστικές δυνάμεις υλοποιώντας μαζικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, συλλήψεις, λεηλασίες, εμπρησμούς, βανδαλισμούς και ανατινάξεις-τα εγκλήματα, τα περιγράφει με το γνωστό του τρόπο ο Νίκος Καζαντζάκης- είναι η αντιγραφή της καταστροφής της Σμύρνης από τα Κεμαλικά φασιστικά στρατεύματα.

Το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, είναι τα Βουρλά, η Φώκαια, το Αιδίνιο, η Κρήνη, τo Ικόνιο, η Σμύρνη του 1922.
Ο Ελληνικός λαός που βίωσε την εξόντωση από το Δάσκαλο του φασισμού Κεμάλ και από το μαθητή Χίτλερ, οφείλει να γνωρίζει και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, ότι ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός είναι ο ίδιος φασισμός.

Δεν επιτρέπεται στη γη της Λευτεριάς, όπως έγραψε τούτες τις μέρες του 1970 ο Κώστας Γεωργάκης στη Γένοβα διαμαρτυρόμενος για τη Χούντα, να υπάρχουν απολογητές, λάτρεις και υμνητές του Κεμάλ και του Χίτλερ.

Οφείλουμε λοιπόν να αναδείξουμε τις ομοιότητες και τη συνέχεια του Κεμαλικού και Ναζιστικού φασισμού, την οργανική σχέση μεταξύ Κεμάλ και Χίτλερ, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα τέτοια εγκλήματα.
Αναγνώριση της Γενοκτονίας και των Ολοκαυτωμάτων τώρα !


**Διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών- Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007, αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.