Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Έλληνες της Νότιας Αμερικής




Η σημαία του Περού και της Ελλάδας

Σε ένα τεύχος του μηνιαίου περιοδικού «ΙΣΤΟΡΙΑ» του 1994, αναφέρεται, πλην άλλων, και για τους Έλληνες του Σαντιάγκο της Χιλής:




«Αν θέλεις ν’ ακούσεις ελληνικά μπορείς κάθε Κυριακή μια συγκεκριμένη ώρα, να βάλεις το ραδιόφωνο στην εκπομπή του Γιώργου Καραμάνου, ο οποίος χρόνια τώρα προσπαθεί να κρατά ψηλά το εθνικό φρόνημα». Ο Γιώργος Καραμάνος, με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας, είναι ο πατέρας της Ίρινας Καραμάνου, η οποία είναι η σύντροφος του προέδρου της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς. Παραθέτω επίσης και διάφορες χρονικά σχετικές «ειδήσεις» αναφερόμενες πάντα στον Ελληνισμό της Ν. Αμερικής, που τον διέκρινε, όπως το σύνολο του Ελληνισμού της διασποράς, η οδυσσεϊκή αντίληψη των πραγμάτων.

Έτσι «Η ΕΣΠΕΡΙΑ», εβδομαδιάια ελληνόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, γράφει στο τεύχος αυτής της 22.1.1971 «Ο εν Σαντιάγω της Χιλής πατριοτικότατος ομογενής κ. Θεόδωρος Καρατάσος είναι από πολλού ευδόκιμώτατα εγκατεστημένος εν Σαντιάγω της Χιλής όπου διευθύνει ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Πόλεως. [“]

Κατά την αθηναϊκή Εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» της 9.3.1889 «Εν Αργεντινή Δημοκρατία υπάρχωσι 245 Έλληνες, διεσπασμένοι κατά νομούς ώς εξής [“] Εκ των εγκριτωτέρων Ελλήνων άιτινες εν Μεντόζα διαμένουσι είναι ο καθηγητής Χημείας και Γεωλογίας κ Διον. Αμπελικοπουλος εκ Πατρων και ο Κλεάνθης Ποιμενίδης εκ Κωνσταντινουπόλεως, καθηγητής γεωργικής μηχανουργίας και τοπογραφίας».

Το Μοντεβιδέο της επόμενης «είδησης» είναι η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης και ο ποταμός, ο Ρίο Ντε Λα Πλάτα. Έτσι:

«ΩΡΑ», 24.6.1989 – «Κατ’ ειδήσεις εκ Μανταβιδέου της Αμερικής εν τη πόλει ταύτη εβρίσκονται σχεδόν 100 Έλληνες εξασκούντες, πλην ολίγων, το επάγγελμα του λεμβούχου εν τω εκέι ποταμώ».

Στην Κεφαλληνιακή εφημερίδα «ΈΠΕΡΣΙΣ» της 22.8.1894 διαβάζουμε:

«Κατά την Βραζιλιάνικη εφημερίδα του εμπορίου ο εν Ρίο Ιανέιρο εγκατεστημένος  προ πολλού ο Ν. Ι. Φλώρος  Ευβοεύς, έφευρε κινητήριον μηχάνημα, όπερ αντικαθιστών τον ατμόν, πρώρισται να παράσχη υπηρεσίας εις την βιομηχανίαν εν γένει».

Τέλος, κατά το «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ» της 5.1.1940 «Αγγέλεται εκ Μπουένος Άιρες ότι εσημείωσεν εξαιρετικήν επιτυχίαν το ρεσιτάλ του βαρύτονου Ι. Προύσαλη και το ρεσιτάλ πιάνου της δεσποινίδας Μαρίας Σταυριανάκη [“] Εξ άλλου εξακολουθεί να σημειώνει εξαιρετικήν επιτυχίαν η ελληνοαργεντίνη ντιζέζ δεσποινίς Αγγέλα Λυκιαρδοπούλου».

Του Αντώνη Ν. Βενέτη