Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Για την 28η Οκτωβρίου, για την αντίσταση του Ελληνισμού στην υποταγή, τότε και σήμερα !

  



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για την 28η Οκτωβρίου, για την αντίσταση του Ελληνισμού στην υποταγή,  τότε και σήμερα !


Η 28η Οκτωβρίου αποτέλεσε μία σκληρή δοκιμασία του ελληνικού λαού.


Οι αγώνες που έδωσε το Ελληνικό έθνος είχαν την μορφή άμυνας, αντίστασης, ή απελευθέρωσης Ελληνικών εδαφών και Ελλήνων και τελικά την 28η Οκτωβρίου οι Έλληνες και οι Ελληνίδες επέλεξαν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία από την ήττα και την ταπείνωση. Και μάλιστα έναντι ενός εχθρού με πολύ περισσότερες και ποιοτικότερες δυνάμεις.


Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, ως κράτος, δεν έχει κάτι σχεδόν τίποτα ουσιαστικό για τους ήρωες που χάθηκαν. Και αναφερόμαστε στην ανάπαυση των πάνω από 8.000 νεκρών Ελλήνων στρατιωτών. Σήμερα, οφείλουμε να στηρίξουμε την περισυλλογή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών και να στηρίξουμε την κατασκευή των στρατιωτικών νεκροταφείων και την κατασκευή κενοταφίων, προς τιμήν των ενδόξως πεσόντων στην Βόρεια Ήπειρο.


Είναι το ελάχιστο χρέος έναντι των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, αντιστεκόμενοι στην υποταγή.


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus στη συνέχεια.


Για τους ήρωες του έπους του 1940-1941

 


Βάση δεδομένων με DNA για τον προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πο­λεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο – Ιταλικού πολέ­μου 1940 – 41 δημιουργεί το ΓΕΕΘΑ.


Κύπριοι στο ένοπλο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Βέμπο


ΠΑΝΩ ΕΚΕΙ στης Πίνδου μας τις κορφές και στα παγωμένα κακοτράχαλα βουνά της Βορείου Ηπείρου, ανάμεσα στις δοξασμένες μορφές των Ημίθεων του Σαράντα, που με εφ’ όπλου λόγχη υπερασπίστηκαν της μητέρας Ελλάδας τη λευτεριά κι ολόκληρου του έθνους μας την αξιοπρέπεια, ήσαν παρόντες ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ πολεμιστές και Έλληνες Κύπριοι.


Η ιστορική κραυγή: «ΑEΡΑ»

 

Οβίδες βαρέος πυροβολικού σκάνε μπρός και πίσω από τις ελληνικές θέσεις. Ό,τι οχυρώσεις έχουν ετοιμαστεί τινάζονται στον αέρα. Βλήματα πεδινού πέφτουν σα βροχή. Θραύσματα από όλμους σκορπάνε τον θάνατο.
 
Από τα χαρακώματα τους οι φαντάροι μας αλαλάζουν! Είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουν άρματα του εχθρού. Τα πολυβόλα τους αρχίζουν να κελαηδούν. Μέσα στη σκοτεινιά αυτή του πολέμου και την ομοβροντία των επιθέσεων μια ιαχή υψώνεται από παντού. Για πρώτη φορά στον πόλεμο αυτό.
Η ιστορική κραυγή: «Α Ε Ρ Α Α!».

«Ύψωμα 731»


Το ύψωμα που έκρινε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο

Του Γιάννη Μιχαλακόπουλου

Επτά τριάντα ένα. Ένας αμείλικτος τριψήφιος αριθμός χαραγμένος σε μαρμάρινη πλάκα στο κέντρο των Αθηνών. Τον πλαισιώνουν λέξεις βαρυφορτωμένες με Ιστορία, μπαρούτι, και αίμα: ΠΙΝΔΟΣ, ΚΟΡΥΤΣΑ, ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ, ΧΕΙΜΑΡΡΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ, ΚΑΛΠΑΚΙ… Την εικόνα συμπληρώνει ένα μικρό παιδάκι που με απορία και ενδιαφέρον διαβάζει τα όσα αναγράφονται πίσω από τους περήφανους εύζωνες. Είναι φθινόπωρο και η «περιρρέουσα» πρωτεύουσα είναι βασανιστικά μουντή και αμήχανη…


Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για το Έπος 1940-41 … και μια ζωντανή ιστορία


 Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για το Έπος 1940-41 … και μια ζωντανή ιστορία


Δεκάδες είναι οι επιστολές, γεμάτες πόνο, ανθρωπιά και εθνική υπερηφάνεια, που όλα αυτά τα 30 και πλέον χρόνια στην Αλβανία λαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από όλες σχεδόν τις γωνιές της Ελλάδας.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Κωνσταντίνος Κατσίφας

 

 



Κωνσταντίνος Κατσίφας 


Βόρειος Ήπειρος

28η Οκτωβρίου 2018

Οδυσσέας Ελύτης: «Εζησα το θαύμα »

 

 

Απόσπασμα από την συγκλονιστική συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη  για το πως γλύτωσε το θάνατο στο μέτωπο του 40 .

Στρατηγὸς Κατσιμῆτρος: «Δὲν θὰ περάσουν οἱ Ἰταλοὶ ἀπὸ το Καλπάκι»

 

Χαράλαμπος Κατσιμήτρος















ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΩΡΑΙ
27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940. ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Προσεγγίζει ἤδη ἡ κρίσιμος ἡμέρα, διότι ὧραι πλέον 
μᾶς χωρίζουν ἀπὸ τὴν σύρραξιν.

Ἕνα θαῦμα ἔζησαν οἱ στρατιῶτες τοῦ 51ου τάγματος στὴν κορυφογραμμὴ Ροντένη

 

 

Ἀπὸ τὶς 22 Ἰανουαρίου καὶ κάθε βράδυ στὶς ἐννέα καὶ εἴκοσι ἀκριβῶς, τὸ βαρὺ πυροβολικὸ τῶν ἀντιπάλων ἄρχιζε βολὴ ἐναντίον τοῦ τάγματος. Ὁ ἐκνευρισμὸς καὶ οἱ ἀπώλειες ἦταν πολλές. Οἱ τολμηροὶ ἀνιχνευτὲς δὲν μποροῦσαν νὰ ἐντοπίσουν τὰ ἐχθρικὰ πυροβόλα, προφανῶς γιατί κάθε βράδυ οἱ ἀντίπαλοι τὰ μετακινοῦσαν. Ἡ κατάσταση ἦταν πιεστική. Ἕνα βράδυ τοῦ Φεβρουαρίου ἀκουστήκανε πάλι τὰ ἐχθρικὰ κανόνια.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Η συμβολή των Θρακών στο έπος του 1940-1941

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Βέμπο

Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ  1940-1941: Από τον Ανθυπολοχαγό Θεόδωρο Κανδηλάπτη μέχρι τον υποστράτηγο Ιωάννη Ζήση 

Όπως και σε άλλες στιγμές της ιστορίας μας, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει στο περιθώριο της αναφοράς και της ανάδειξης της σημασίας της. Έτσι  πέρα από την τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο (από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης) η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί με τα τραγούδια της το έπος του 1940-1941, έχει ενδιαφέρον  να επισημάνουμε πως όλη η Θράκη συνέβαλε τα μέγιστα, στην επικράτηση εναντίον του φασισμού, εναντίον των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων των Ιταλών, των Γερμανών και  των Βουλγάρων. 

Γιώργος Σεφέρης : Από μια ομιλία στα παιδιά



Στις 10 Ιουνίου 1941, στην Αλεξάνδρεια ο Σεφέρης μίλησε στα παιδιά του Γυμνασίου για την ελληνική γλώσσα : 

Βουλιαράτες

 

 

Ματωμένα χώματα


 


Τα Ματωμένα χώματα είναι ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Διδώς Σωτηρίου. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1962 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ των οποίων αγγλικά, βουλγαρικά, εσθονικά, γαλλικά, γερμανικά κ.ά.). 


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας του Κατσίφα στον τάφο του έξι χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του

 


 

Σοφία Στεφανίδου, ἡ πρώτη ἑλληνίδα ἀλεξιπτωτίστρια



      «Ποθοῦσα πιό ζωντανά, πιό ἀποτελε­σμα­τικά νά ὑπηρετήσω τήν Ἑλλάδα μου, πού σάν ματοβαμμένη μάνα νόμι­ζα πώς μέ καλοῦσε», ἔγραφε στό ἡμερολόγιό της τό 1943 ἡ Σόνια-Σοφία Στεφανίδου.


Λογισμοὶ

 

Τα 10 καλύτερα πάρκα και φυσικές ομορφιές - Κεντρική Ελλάδα - Tripadvisor

Ὅταν μιλήσεις   στοὺς ψευτοχριστιανοὺς γιὰ σκληρὴ ἄσκηση στὸ κορμὶ καὶ στὸ πνεῦμα γιὰ τὴν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ, θυμώνουνε, σὲ λένε φακίρη, εἰδωλολάτρη, βάρβαρο. Ἂν θέλεις νὰ δοκιμάσεις τὴν πίστη ἑνὸς χριστιανοῦ, μίλησέ του γιὰ τὸν ἀσκητισμό. Ὁ πιστὸς θὰ νοιώσει κατάνυξη, ὁ χλιαρός, δηλαδὴ ὁ ψεύτικος, ὁ ἄπιστος, θὰ διαμαρτυρηθεῖ.


Ο ύμνος της αγάπης του αποστόλου Παύλου

 

                                     

 

Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας

(Α’ Κορ. 13:1-13)

Κανείς άλλος δεν μιλάει έτσι περί αγάπης όπως ο θείος Παύλος· μάς έδειξε την πραγματική ουσία της αγάπης και τη σπουδαιότητά της. Η αγάπη είναι το κέντρο όλης της χριστιανικής διδασκαλίας, όλου του Ευαγγελίου. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το βάθος των λόγων του αγίου αποστόλου.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Το Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο Εορδαίας, Κεμαλισμός- Ναζισμός

 



 Θεοφάνης Μαλκίδης


Το Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο Εορδαίας: Κεμαλισμός- Ναζισμός 

Είναι πάρα πολλές οι πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας όπου έγιναν Ολοκαυτώματα από τους Ναζί κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους. Ανάμεσα στους μαρτυρικούς τόπους βρίσκονται αυτοί που κάτοικοί τους έγιναν δύο και τρεις φορές θύματα του φασισμού και των διαστροφικών εγκλημάτων του.  Μία φορά από το δάσκαλο Κεμάλ στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στη Θράκη και μία φορά από το μαθητή Χίτλερ στον ελλαδικό χώρο, όπως ήταν το Μεσόβουνο Εορδαίας.  Εκεί όπου κατέφυγαν οι διασωθέντες  της Γενοκτονίας από τον Κεμάλ και τους Νεότουρκους, όταν οι δυνάμεις τους εισήλθαν στον Πόντο. 

Μη στεναχωριέστε, κύριε Κυβερνήτα. Καλά είμαι. Τι είναι ένα χέρι για την Πατρίδα; Τίποτα!

 

adrias

Ένα από εκείνα τα γεγονότα που για μια ακόμα αφορά κάνουν περήφανο το ναυτικό μας και την Ελλάδα ολόκληρη είναι το Αδριάς Ι, αντιτορπιλικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Hunt III, που η ιστορία του αξίζει να ακουστεί σ’ όλο τον κόσμο. Καθελκύστηκε ως HMS Border (L67). Η έναρξη ναυπήγησης του έγινε στα ναυπηγεία UK – Swan Bunter & Wigham Richardson Ltd. Wallsend–on-Tyne την 1η Μαΐου 1941. Η καθέλκυση του έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 1942. Στις 20 Ιουλίου 1942 παραλήφθηκε από τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα στο Νιούκασλ της Αγγλίας. Στις 26 Αυγούστου 1942, με τη συμπλήρωση της εκπαίδευσης και ενώ έπλεε κάτω από ομίχλη μόνον με την αριστερή μηχανή σε λειτουργία, προσάραξε κοντά στην περιοχή Σκάπα Φλόου. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για επισκευές.


Σύμπλευση με τους ξένους σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Κύπρου



 

Σύμπλευση με τους ξενους σχεδιασμούς για διχοτομηση της Κύπρου.

Διπλωματικός ξεπεσμός  που πρέπει να γίνει αντιληπτός και να «θεραπευθεί»  προτού  είναι αργά.

Το πόσο ταυτισμενη είναι η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού από τους Ηγέτες μας,  διαχρονικά, με τον ΒρετανοΤουρκικό σχεδιασμό  διχοτόμησης της Κύπρου, ξεκαθαρίζεται   ξεκάθαρα  στα ιστορικά  Βρετανικά απόρρητα Έγγραφα της δεκαετίας του 1950 και μετά, τα οποία έχουν αποδεσμευθεί και δημοσιευθεί.

Άγγελος Σικελιανός – Η τελευταία κατοικία του μεγάλου Έλληνα ποιητή στην Σαλαμίνα

 

 
Ένα μικρό σπίτι δίπλα στη θάλασσα, κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, ήταν το καταφύγιο του Άγγελου Σικελιανού τα τελευταία και πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του. O Άγγελος Σικελιανός έρχεται για πρώτη φορά στο νησί της Σαλαμίνας γύρω στο 1930. Τον φέρνει ένας αγαπημένος του φίλος, ο Σαλαμίνιος ο ποιητής Ανδρέας Σαλτάρης. 

Άγιος Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης

 

Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ μονεμβασιώτης γεννήθηκε στίς Γοῦβες τῆς Μονεμβάσιας τό 1758 μ.Χ. Δέν εἶχε ἀδέρφια καί ἑπόμενο ἦταν ἡ ἀγάπη τῶν γονιῶν του νά συγκεντρώνεται σ` αὐτόν. Καθώς μεγάλωνε αὐξανόταν ἡ γνώση καί ἡ ἀρετή του. Ὁ πατέρας τοῦ καταγόταν ἀπό τό Γεράκι καί ἦταν ἐφημέριος στίς Γοῦβες τῆς Μονεμβασίας. Ἡ μητέρα τοῦ ἦταν μιά ἁπλοϊκή γυναῖκα, ἀφοσιωμένη στό σπίτι καί τήν ἀνατροφή τοῦ παιδιοῦ της. Σχολεῖα ἐκεῖνο τόν καιρό δέν ὑπῆρχαν καί ὁ Ἅγιος Ἰωάννης σπούδαζε τή ζωή τοῦ παπᾶ πατέρα του. Ξυπνοῦσε πολύ πρωί γιά τόν ὄρθρο. Ἀκολουθοῦσε πάντα τόν πατέρα του στούς Ἑσπερινούς, μάθαινε νά χτυπάει τίς καμπάνες τῆς ἐκκλησίας, ἔκανε μετάνοιες καί σταυρούς μέ τόν θεοφοβούμενο παπα-Δημήτρη καί τόν βοηθοῦσε στό ψαλτῆρι.


Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου , για την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο



Θεοφάνης Μαλκίδης 




 Για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου , για την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Από τη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Θράκης 

Παράλληλα με τον ελληνικό στρατό ο οποίος  απελευθέρωνε την μία μετά την άλλη τις πόλεις και την πρωτεύουσα της  Μακεδονίας, το Πολεμικό  Ναυτικό, «μεθ’ ὁρμῆς ἀκαθέκτου», υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απελευθέρωνε μετά από σχεδόν εξακόσια χρόνια το Αιγαίο και καθιστούσε αδιαμφισβήτητη την ελληνική εθνική κυριαρχία. Μάλιστα  μετά την   8η  Οκτωβρίου 1912 και την  απελευθέρωση της  Λήμνου, το στρατηγικής  σημασίας λιμάνι του νησιού στο Μούδρο έγινε το  ορμητήριο του ελληνικού στόλου, ο οποίος σε σχηματισμό τριών μοιρών, κατευθύνθηκε για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου :


1η Μοίρα «ΑΒΕΡΩΦ», «ΨΑΡΑ», «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» και «ΛΕΩΝ» για την  απελευθέρωση της Ίμβρου και της Σαμοθράκης,

2η Μοίρα «ΣΠΕΤΣΑΙ» «ΥΔΡΑ» «ΘΥΕΛΛΑ» και «ΛΟΓΧΗ» για την απελευθέρωση της Θάσου και

3η Μοίρα «ΚΑΝΑΡΗΣ» με το «Τ/Π 14» για την  απελευθέρωση του Άγιου Ευστράτιου.


Έχουν και οι σφετεριστές ανθρώπινα δικαιώματα; Έλεος!




Οι διώξεις των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, που ξεκίνησαν τελευταία μετά από χρόνια αδράνειας, αναστατώνουν πολύ το κατοχικό καθεστώς. Κι αυτό από μόνο του δείχνει πως ορθά γίνονται οι διώξεις.


Τι χάρη που έχει ο καλομίλητος άνθρωπος!




Τι έμορφη που είναι η καλωσύνη!
Τι χαροποιό που είναι το πρόσωπό της και η κάθε κίνηση του χεριού της.

Εκπαιδευτικό βίντεο για τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά

 





Ένα βιογραφικό βίντεο κινουμένων σχεδίων για τη 

μυθιστορηματική ζωή και το σπουδαίο έργο του γλύπτη
 Γιαννούλη Χαλεπά.

Σκέπτομαι λοιπόν, πως σε κάτι παρόμοιες απαγγελίες, στην ηχώ των λέξεων οφείλει κανείς ν΄αναζητήσει καταγωγή, κι όχι στα ληξιαρχεία

 




Πέρα-δώθε στο βεραντάκι... 
Αρχισα τα φθινοπωρινά κόλπα. 
Έβλεπα απέναντι το Χλεμούτσι , τα φώτα 
της Ε.Ο Πατρών Πύργου, μια γραμμή που 
κάνει παρέλαση. συνομιλούσαν και δυο σκυλιά,
ένα με τσιριχτή φωνή, του απαντούσε μια μπάσα 
ρυθμική... 

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Για τον επεκτατισμό της Τουρκίας, για την αντίσταση του Ελληνισμού

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον επεκτατισμό της Τουρκίας, για την αντίσταση του Ελληνισμού!

Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ Αλεξανδρούπολης στη συνέχεια. 


Οι διωγμοί των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης τα έτη 1937-1938

 

Στις 15η Δεκεμβρίου 1937, μετά από τέσσερις μέρες προετοιμασίας, τίθεται σε εφαρμογή το διάταγμα του Στάλιν και ξεκινούν οι διώξεις κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Δώδεκα χιλιάδες Έλληνες καταδικάστηκαν σε θάνατο και δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν κ.λπ. Οι διώξεις του 1937-38 ήταν ένα πολύ δυνατό χτύπημα για τον ελληνισμό της ΕΣΣΔ που υπολογίζεται ότι τότε ήταν 300 χιλ. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε άλλο ένα χτύπημα, ελπίζουμε να μην είναι το τελειωτικό, για τον ελληνισμό της Αζοφικής. Αναδημοσίευουμε την ομιλία του ιστορικού-ερευνητή Ιβάν Τζουχά στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που χάθηκαν και αυτοί στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ.


Ηλίας Βενέζης: Ένα ευχαριστώ στον Φώτη Κόντογλου

 

“Σπάνιο παράδειγμα πίστης και συνέπειας”

Άρθρο του ακαδημαϊκού Ηλία Βενέζη για το διαπρεπή καλλιτέχνη Φώτη Κόντογλου. Το κείμενο του Βενέζη, που έφερε τον τίτλο «Ένα σπουδαίο έργο», είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 22 Νοεμβρίου 1960.


Η Κύπρος στην Κόψη του Ξυραφιού



Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ),ημικατεχόμενη από την Τουρκία επί μισό αιώνα, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο επιβίωσης λόγω μεγάλης τρωτότητας της εθνικής ασφάλειας της, που οφείλεται στήνΤουρκική επιθετική στρατηγική ,την αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύ της,τήν υιοθέτηση λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό και την δημογραφική αλλοίωση της.

«Έξυπνα» παιδικά παιχνίδια συλλέγουν πληροφορίες για τα παιδιά που τα παίζουν


Θυμάστε όταν τα παιχνίδια ήταν απλά; Ένα τρενάκι, μια κούκλα, ένα λούτρινο ζωάκι…. Ευχάριστα παιχνίδια που τα μόνα «δεδομένα» που μάζευαν ήταν οι λεκέδες από το φαγητό των παιδιών ή από τις υπαίθριες περιπέτειες που είχαν μαζί με εκείνα. Αλλά στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού μας μπορεί να φωτίζει κρυφά στο φεγγαρόφωτο, λειτουργώντας ως μικροσκοπική συσκευή επιτήρησης, συλλέγοντας δεδομένα για τα πάντα… από τις συνήθειες του παιχνιδιού του έως κάποιες προσωπικές προτιμήσεις.


Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Για την ελληνική εθνική κυριαρχία παντού !

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για την ελληνική εθνική κυριαρχία παντού !


Από την ομιλία στην εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του Θεόφιλου Πουταχίδη. Θεσσαλονίκη, Μακεδονία , Οκτώβριος 2024


Ο Ηρόδοτος της Αλικαρνασσού και του Αιγαίου, της Ιωνίας και της Δωδεκανήσου, της γης και της θάλασσας, ζώντας και δημιουργώντας σε έναν τόπο ταυτισμένο με τη θάλασσα και με τα χιλιάδες νησιά της να την περιβάλλουν και να τα περιβάλλει, διατυπώνει τη μοναδικής αξίας και ουσίας παραδοχή: «Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα»!


Μιλά, δηλαδή, μεταξύ των άλλων, για την κυριαρχία και για τον τρόπο επιβολής και εδραίωσής, αλλά και αντίστασης σε κάθε επίδοξο κατακτητή. Ενώ στο Θουκυδίδη διαβάζουμε για τον Περικλή που αναφέρεται στο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», αποδίδοντας την ερμηνεία ότι η «θαλάσσια ισχύς» στηρίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως, η γεωγραφία, η ανάπτυξη της ακτογραμμής και το χαρακτήρα του λαού.


" Κινηματογραφική ταινία "

 


Η "ταινία" του βαθέους Τουρκικού κράτους και παρακράτους για το πόσο κακή είναι η Ελλάδα, για το πως "δολοφονεί" "Τούρκους"  στη Θράκη....

Utopia: Το ζοφερό μας μέλλον! – Δείτε τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη Κώστα Νίκα με θέμα την κατάργηση των μετρητών και την ηλεκτρονική φυλακή


Σημείωση: Οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιούνται πατώντας κάτω δεξιά στο βίντεο το κουμπί δίπλα στις ρυθμίσεις
 
Ο Τζακ μόλις επέστρεψε στην πατρίδα του στην Αυστραλία μετά από πάνω από μια δεκαετία μακριά στον παράδεισο. Αλλά αφού συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τον αδελφό του Φρανκ, ο Τζακ ανακαλύπτει ότι η χώρα έχει αλλάξει ριζικά. Οι πολίτες αναφέρουν και βεβαιώνουν πρόστιμα ο ένας για τον άλλον για διάφορες αστικές παραβάσεις, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα για να καταγράφουν και να ανεβάζουν αδικήματα σε εγκεκριμένη κυβερνητική εφαρμογή.

Εμείς που μας τα πήραν όλα...



Εμείς που δεν έχουμε τίποτα να φυλάξουμε
Εμείς θα φυλάξουμε την αγάπη μας....

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Μετρώντας την αδιαφορία, τον εθνικισμό και τις παρουσίες : από τον Έβρο, στην Άγκυρα και την Αθήνα…..

 


Θεοφάνης Μαλκίδης *


Μετρώντας την αδιαφορία, τον εθνικισμό  και τις παρουσίες : από τον Έβρο, στην Άγκυρα και  την Αθήνα…..

 

Πριν από τις σκέψεις για το συλλογικό,  θα πρέπει να αναφέρω κάτι προσωπικό:  Γεννήθηκα στον Έβρο, από γονείς πρόσφυγες που κατέφυγαν στη δυτική πλευρά του ποταμού (και στη συνέχεια του ομώνυμου νομού) μετά τη Γενοκτονία. Μαζικό έγκλημα το οποίο  στοίχισε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες και προσφυγοποίησε πάνω από ενάμιση. Και από τον καιρό που  η οικογένειά μου πέρασε το ποτάμι και τα μαχαίρια των δολοφόνων της Τουρκίας, της Ναζιστικής Γερμανίας και Φασιστικής Βουλγαρίας, ζω στον Έβρο. Με λίγα λόγια και το 2020  ήμουν εκεί, όταν ο Ερντογάν εισέβαλλε στην Ελλάδα και η Ελλάδα αντέδρασε όπως όφειλε και όπως ήταν υποχρεωμένη στην  εισβολή και την  ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας…..


Ας προχωρήσω τώρα στη γενική εικόνα και στην πραγματικότητα:


Όλα καλά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις;





Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα 
παρατηρούμε ότι η υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά 
αποτελεί πρότυπο για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
 

Ζωή στοιβαγμένη στο μπετόν: Πολυκατοικίες και Υπογεννητικότητα



Επηρεάζει ο χώρος κατοικίας μας και πως την απόφαση μας για απόκτηση παιδιών;