Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Οι Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι συνεχίζουν να προκαλούν τη Γαλλία




Στη συνδρομητική έκδοση της εφημερίδας Le Figaro δημοσιεύεται άρθρο με υπογραφή Jean Chichizola επισημαίνει ότι με διαδικτυακό χακάρισμα ή εγκωμιάζοντας την τρομοκρατία, μέλη του τουρκικού υπερεθνικιστικού κινήματος αναλαμβάνουν και πάλι δράση στη Γαλλία.


Διολισθήσεις ενός ακόμα ενεργού κινήματος, αδέξιες πιέσεις στο Κράτος και στη Δικαιοσύνη; Γεγονός είναι ότι, αν και διαλύθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020 από τον Gérald Darmanin, η «de facto ομάδα που ονομάζεται Γκρίζοι Λύκοι (Bozkurtlar στα τουρκικά)» συζητήθηκε ξανά τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία.

Το διάταγμα διάλυσης τους όριζε ως εξής:

«Παραστρατιωτικό και υπερεθνικιστικό κίνημα που ιδρύθηκε το 1968 στην Τουρκία, παρόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» και «συμμετείχε σε πολλές βίαιες ενέργειες που είχαν χαρακτήρα ένοπλων διαδηλώσεων στους δρόμους».

Με αρκετές εστίες στη Γαλλία, στρατόπεδα εκπαίδευσης, όπως στο Ardèche το 2019, και προνομιούχους στόχους όπως αντιπροσώπους της αρμενικής ή κουρδικής κοινότητας.

Η μικρή ομάδα, η οποία στο υψηλότερο σημείο της φέρεται ότι είχε συγκεντρώσει μερικές εκατοντάδες μέλη στη Γαλλία, συνδέεται με τους υπερεθνικιστές του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, ακροδεξιά), συμμάχους του Recep Tayyip Erdogan, οι οποίοι κατέγραψαν μια οπισθοχώρηση κατά τη διάρκεια του τελευταίων τουρκικών δημοτικών εκλογών. [..]

Τον Φεβρουάριο του 2024, δύο φερόμενα μέλη των Γκρίζων Λύκων, ηλικίας 21 και 24 ετών, συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν για «εγκώμιο της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο» και τέθηκαν υπό δικαστική επίβλεψη στο πλαίσιο έρευνας της αντιτρομοκρατικής μονάδας διαδικτυακού μίσους. [..]

Γκράφιτι «Γκρίζοι Λύκοι» και «RTE» (Recep Tayyip Erdogan) βρέθηκαν επίσης στο Décines στο Σπίτι του Αρμενικού Πολιτισμού και στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Λίγες μέρες πριν από τη διάλυση, στα τέλη Οκτωβρίου 2020 στη Vienne (Isère), νέες κραυγές των υποτιθέμενων Γκρίζων Λύκων: «Εδώ είναι Τουρκία», «Θα σκοτώσουμε τους Αρμένιους», «Αλλάχου άκμπαρ».

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κράτος συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή και να κοντράρει περιστασιακά τους Γκρίζους Λύκους.

Αυτή η επαγρύπνηση εξηγείται καταρχάς από το γεγονός ότι, σε ένα πλαίσιο όπου ο τουρκικός εθνικισμός αυξάνεται ξεκάθαρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, στους κόλπους της τουρκόφωνης κοινότητας που ζει στη Γαλλία, το κίνημα είναι καλά εδραιωμένο.

Γεωγραφικά, με γύρω στις τριάντα δομές και δυνατά σημεία (σύνορα με Γερμανία, περιφέρεια Λυών, Άλπεις, περιοχή του Παρισιού κ.λπ.), και κοινωνιολογικά μεταξύ των νέων που φλερτάρονται ιδιαίτερα από τη FATIF. Επαγρύπνηση επίσης γιατί η κατάσταση μπορεί γρήγορα να εκφυλιστεί.

Τον περασμένο Μάρτιο, στο Βέλγιο, συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων μαχητών του PKK, και Τούρκους, συμπεριλαμβανομένων των Γκρίζων Λύκων. Διαδόθηκε η φήμη για τον θάνατο ενός Κούρδου. Και στην πορεία, στο Bouches-du-Rhône, οι Κούρδοι στόχευσαν την τουρκική κοινότητα ως αντίποινα.

Τέλος, η προσοχή του Κράτους δεν είναι μόνο σε αυτά τα θέματα βίας και δημόσιας τάξης αλλά και σε ενδεχόμενες παρεμβάσεις. Διότι, με άλλους θρησκευτικούς ή κοσμικούς μοχλούς, η δύναμη κρούσης των Γκρίζων Λύκων είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της Άγκυρας στην πολιτική της απέναντι στην Ευρώπη και τη Γαλλία. Ένα πράγμα λοιπόν είναι σίγουρο: θα ακούσουμε ξανά να μιλούν για τους Bozkurtlar.

Από την ιστοσελίδα hellasjournal.com