Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Αθάνατοι!

 Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μία συγκλονιστική είδηση που δεν προβληθεί πουθενά: Σήμερα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, έγινε η εξόδιος ακολουθία των οστών δεκαπέντε  στρατιωτών που αγνοούνταν από τις μάχες κατά της ανταρσίας των Τούρκων το 1964 και μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.


Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και τα οστά τους θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα:


Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κρατημένος Αναστάσιος του Κωνσταντίνου από τα Λαγκάδια Καλονερίου Γορτυνίας, Νομού Αρκαδίας. Το Μετάλλιο θα παραλάβουν ο αδελφός του ήρωα Παναγιώτης Κρατημένος και η αδελφή του Μάγδα Κρατημένου.


– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΔΒ) Αναλυτής Γεώργιος του Βασιλείου από την Αλεξάνδρεια και με διαμονή την Αθήνα.


– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Τσιτιρίδης Κωνσταντίνος του Ιωάννη από την Κρύα Βρύση Νομού Πέλλας.


– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΜΧ) Ηλιόπουλος Ιωάννης του Σταύρου από τα Άνω Λιόσια Αττικής.


Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 και τα επιπρόσθετα οστά των ηρώων μας ενταφιάστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας:


-Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μπινάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου από τα Χανιά Κρήτης.


-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΤΧ) Ξανθόπουλος Αθανάσιος του Ιωάννη από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής.


Οι ήρωες, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν επιπρόσθετες ταυτοποιήσεις και τα οστά τους θα επαναπατριστούν είναι:


-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Χριστόπουλος Αλέξιος του Ηλία από το Μετόχι Πατρών Αχαΐας.


-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Ηλιόπουλος Παναγιώτης του Αγγελή από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας


-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μαρτζάκλης Γεώργιος του Απόστολου από την Μάνεσι Ερυμάνθου Τριταίας


-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κουκουλάρης Χρίστος του Κωνσταντίνου από την Νέα Χαλκηδόνα Αττικής


-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μπουρέκας Ασημάκης του Μενέλαου από την Μόρια-Λέσβου


-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Τούλης Ηλίας του Αθανάσιου, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, καταδρομέας, ο οποίος έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974, με το πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος «ΝΟΡΑΤΛΑΣ», στην επιχείρηση με την ονομασία «ΝΙΚΗ».


Οι ήρωες της περιόδου 1963/64:


-Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος του Απόστολου, από τον Μεγαπλάτανο Αριδαίας Νομός Πέλλας, τα λείψανα του οποίου θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα.


-Στρατιώτης Χίος Φράγκο του Χρίστου από τον Πύργο Σάμου, που τάφθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.


-Στρατιώτης Σαρλιάν Χαράλαμπος του Αρτίνη από την Κεραμωτή Καβάλλας. Όσον αφορά στον Σαρλιάν Χαράλαμπο, πρόκειται για τον ήρωα που δυστυχώς δεν υπάρχει άτομο της οικογένειάς του εν ζωή, για να παραλάβει τα οστά του για να ενταφιαστούν....


Αιωνία η μνήμη τους,  Αθάνατοι!