Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ορμένιο, Έβρος, Ελλάδα...

 


Της συμπατριώτισσας και φίλης Χρυσούλας  Ιωαννίδου, πρώην προέδρου του Ορμενίου Έβρου, για τη σημερινή θλιβερή κατάσταση στο βορειότερο οικισμό της πατρίδας μας:



<<Καταρρέει λέει το Τρίγωνο και ο Έβρος. Το διαπιστώνουν λέει όλοι. Η υποκρισία περισσεύει. Εδώ και χρόνια όλοι εμείς που είμαστε μόνιμοι κάτοικοι σε αυτήν εδώ την περιοχή, επισημαίνουμε τι συμβαίνει και ότι η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον τόπο μας. Ούτε  αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για μας χωρίς εμάς! 


Μα ούτε και οι βουλευτές που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από την βουλή. Όμως εκεί τους στείλαμε εμείς! Ποτέ δεν πήγαν οι άνδρες μας που είχαν όπλα από τότε που απολύθηκαν από τον στρατό μέχρι τα εξήντα τους, να τα  αφήσουν στην πλατεία και να μην πάμε να ψηφίσουμε. 


Δεν το κάναμε ποτέ. Δεν διαμαρτυρήθηκε ο κόσμος του Τριγώνου στο σχέδιο Καλλικράτης. Όταν υπήρχε ο δήμος Τριγώνου οι σύμβουλοι γνώριζαν τα προβλήματα της περιοχής και αγωνιζόταν να τα λύσουν. Ποιος βουλευτής αντιλαμβάνεται αφού δεν το έχει αντιμετωπίσει πόσο δύσκολο είναι να μην υπάρχει συγκοινωνία στα χωριά; Ποιος βουλευτής η δημοτικός σύμβουλος γνωρίζει  ότι έκλεισε το ταχυδρομείο; 


Τι έκαναν για αυτό; Η τράπεζα Πειραιώς ανοίγει μια φορά την εβδομάδα για να εξυπηρετήσει τον κόσμο που μαζεύετε από τις εφτά για να πιάνει σειρά. Και άμα μπλοκάρουν τα μηχανήματα..... Μπορεί να μην τελειώσει η δουλειά σου και να περιμένεις την επόμενη εβδομάδα. Και όλοι εσείς που ζείτε και εργάζεστε σε άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού μην έχετε την απορία τι κάνουμε και δεν διαμαρτυρόμαστε.  Ούτε μπορείτε να καταλάβετε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην εσχατιά της Ελλάδας. 


Καλά που άνοιξε η Γερμανία, μου είπε ο συγχωρεμένος θείο Γιώργος. Πήγαμε και χορτάσαμε ψωμί. Έτσι η μετανάστευση του πενήντα, του ογδόντα, του 2010, των επόμενων χρόνων, άφησαν πίσω άδεια σπίτια. Άδειασαν τα σχολεία στην Ελλάδα και γέμισαν τα σχολεία της Γερμανίας και άλλων χωρών. Το Τρίγωνο που έχασε τις τράπεζες, το δημαρχείο, το ταχυδρομείο, σε λίγο θα χάσει το σχολείο, το γυμνάσιο, το λύκειο, θα χάσει και τον πληθυσμό του.


 Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω το ξέρετε καλά όλοι. Ούτε τα λόγια σας και ο φόβος σας βοηθάνε σε κάτι. Το τρανό χωριό, σε κάθε χωριό είναι τα μνήματα. Κάθε μέρα σχεδόν η καμπάνα χτυπάει πένθιμα. Και να με θυμάστε: τώρα αδειάζουν τα χωριά, σε λίγα χρόνια θα αδειάσει και η Ορεστιάδα.  Όσο ζούμε αυτοί που σχεδόν ποτέ δεν φύγαμε από το χωριό θα υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στον τόπο. Χάθηκε η Γαλήνη από το Τρίγωνο στην άλλη απογραφή θα χαθούν και άλλα χωριά. 


Μακάρι να βγω ψεύτρα.


 Καλό βράδυ σε όλους από το Ορμένιο που έμεινε με διακόσιους πενήντα ανθρώπους, το ΚΑΠΗ, το καφενείο του Σωτηριάδη και το μίνι μάρκετ>>.