Δήμος Αλεξανδρούπολης: Εκδήλωση μνήμης για τον
Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Σε κλίμα συγκίνησης και αναστοχασμού πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης, η εκδήλωση μνήμης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αφιερωμένη στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη (1951–2024), τον πολιτικό, κοινωνιολόγο και που ταύτισε το όνομά του με τους αγώνες του για τη γενοκτονία, με την ανάδειξη της Θράκης, με την πολιτική ηθική και την ανιδιοτέλεια.
Η εκδήλωση αποτέλεσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε μια προσωπικότητα που υπήρξε «πρωτομάστορας» της Ποντιακής ιδέας, οραματιστής μιας Θράκης με ισχυρή πολιτισμική και αναπτυξιακή ταυτότητα, μίας Ελλάδας οικουμενικής και πολιτισμικής δύναμης.
Ο Δήμαρχος της πόλης, φίλοι, συνεργάτες και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης, στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους, αναφέρθηκαν στο έργο και τη διαδρομή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, εστιάζοντας μεταξύ των άλλων, στην κορυφαία ίσως συνεισφορά του, στην αναγνώριση από την Ελληνική Βουλή το 1994, της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο όραμά του για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις παρεμβάσεις του για την «πόλη των ονείρων του», τη Ρωμανία.
Οι ομιλητές, ο Δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Ζαμπούκης, ο αδελφός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Κωνσταντίνος και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, υπογράμμισαν το σπάνιο πολιτικό ήθος του εκλιπόντος, τη συνέπεια των λόγων του και τη διορατικότητά του σε θέματα γεωπολιτικής και εθνικής στρατηγικής.
Η ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη