Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Κεμάλ και Σκόπια

Ο Γκρούεφσκι κατά την ομιλία του στην θεμελίωση του μνημείου. Στην μακέτα διακρίνεται η μελλοντική όψη του.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρουέφσκι προχώρησε χθες σε μια κίνηση που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μόνο γέλια, εκ πρώτης όψεως. Συγκεκριμένα θεμελίωσε στο χωριό Κοντζατνζίκ του δήμου Κεντάρ Ζούπα ένα νέο μνημείο προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ, του «πατέρα της Τουρκίας»!

Και τι σχέση μπορεί να έχει ο Ατατούρκ με το σημερινό μόρφωμα κρατίδιου που λέγεται FYROM; Απολύτως καμία, εκτός από το ότι το σπίτι των γονέων του βρίσκεται ακριβώς στο χωριό Κοντζατνζίκ.

Το νέο μνημείο θα κατασκευαστεί στα θεμέλια της κατοικίας του πατέρα του Ατατούρκ Αλί Ριζά. Το πρότζεκτ, όπως χαρακτηρίζεται, θα κοστίσει 650.000 ευρώ και θα διεκπεραιωθεί από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση.

Στην τελετή θεμελίωσης παραβρέθηκαν εκτός της Σκοπιανής υπουργού Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Καντσέσκα-Μιλέφσκα και ο Τούρκος υφυπουργός Πολιτισμού Νιχάτ Γκιουλ ο οποίος βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην καλή πολιτιστική συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς άλλωστε, αφού τα λόγια του ίδιου του Γκρουέφσκι δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες: «Η μεγαλοσύνη των επιτευγμάτων του Ατατούρκ, ενός άντρα που υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας, αναγνωρίζεται στην Τουρκία αλλά και πέρα από τα σύνορά της. Αυτό το μνημείο είναι ξεχωριστής σημασίας για το τουρκικό κράτος, την τουρκική κοινότητα στην χώρα μας, αλλά και την ίδια την χώρα μας.»

Επιβεβαιώνεται έτσι για ακόμα μια φορά ότι ελλείψει εθνικών ηρώων, οι απόγονοι των Σλάβων δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν λίγη αίγλη από τους γείτονές τους.Η ποιοτική διαφορά, είναι ότι μέχρι πρόσφατα, το έκαναν κλέβοντας και παραχαράσσοντας την ιστορία και τις προσωπικότητες άλλων λαών.

Πλέον όμως, το κάνουν και επιδιδόμενοι στην γνωστή πρακτική του κατά τα άλλα συμπαθούς ασπονδύλωτου που βγαίνει μετά την βροχή.

Ο Γκρουέφσκι τσιμεντώνει την τουρκική φιλία και υποστήριξη…

Έτσι, μετά την τουρκική μεγαλομανία με τον Κεμάλ, φαίνεται ότι πρόεκυψε και σκοπιανή μεγαλομανία… για το ίδιο πρόσωπο!

Πηγή: Defencenet 17-08-2009