Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κύπρος



Με την ευκαιρία της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υορκη , μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου Χριστόφια και του Ερογλου, το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παρακάτω επιστολή:


«Κον Δημήτρη Χριστόφια
Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Προεδρικό Μέγαρο
Λευκωσία
Φαξ. 22-663799
Έντιμε κύριε Πρόεδρε,

Οι «κακοτοπιές» της τριμερούς στη Νέα Υόρκη

Είναι βέβαιο , ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στις 18/11/2010 οδηγεί σε «κακοτοπιές» οι οποίες αποκρύβουν σοβαρότατους κινδύνους για την Κύπρο και το Λαό της.

Οι δημόσιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τα τελευταία δύο χρόνια με αποκορύφωμα τον τελευταίο καιρό, τροφοδοτούμενες από την ομάδα της Γραμματείας του ΟΗΕ που διαχειρίζεται το Κυπριακό , Πάσκο και Ντάουνερ, προσδιορίζουν με σιγουριά το στόχο και τις προθέσεις της συνάντησης. Κρύβονται πολλές κακοτοπιές.
Θα επιχειρηθεί η άσκηση πίεσης στη δική μας πλευρά είτε να προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις και περαιτέρω διολίσθηση μας προς τις Τουρκικές θέσεις, είτε θα πιεσθεί η πλευρά μας για να συνεργαστεί στην παρουσίαση πλασματικής προόδου, εξυπηρετώντας την Τουρκική αξιολόγηση στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Ακόμη φοβούμαστε ότι πιθανό να επιχειρηθεί να καταγραφεί( κάτι που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους) ενδιάμεση συμφωνία πάνω σε καταρχήν συγκλίσεις σε διάφορα θέματα στις συνομιλίες. Θυμίζουμε ότι είπατε κατεπανάληψη ότι τίποτε δεν ισχύει αν δεν ολοκληρωθούν οι Συνομιλίες, άρα μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να αποφευχθεί.

Εκτιμώντας την σοβαρότητα της κατάστασης, εφόσον μάλιστα στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το περιουσιακό, σας μεταφέρουμε την αγωνία των Κερυνειωτών προσφύγων. Οι Κερυνειώτες διαφωνούν κάθετα με τη φιλοσοφία των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στις συνομιλίες, διότι είναι στον καθένα ολοφάνερο ότι αυτές προσφέρουν τη βάση και τη δυνατότητα να βολευθεί η εφαρμοσιμότητα λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και όχι η αποκατάστασή όλων των προσφύγων πίσω στις περιουσίες τους, αφέντες και διαχειριστές τους. Σας υπενθυμίζουμε την πάγια θέση των Κερυνειωτών οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν στην πλήρη αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους με επίκεντρο την επιστροφή και επανεγκατάσταση στις πατρογονικές τους εστίες, τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Επιστροφή για τους πρόσφυγες σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει να επιστρέψει σύσσωμη η Κοινότητα ή, η γειτονιά τους. Να υπάρξει ξανά και να λειτουργήσει κανονικά ο Κοινοτικός Ιστός.

Με εκτίμηση
Για το Σωματείο
Κλεάνθης Σολέας Ιωάννης Σιεκέρσαββας
Πρόεδρος Γραμματέας»