Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βιβλίο για την ιστορία της ενόργανης γυμναστικής στην Αλεξανδρούπολη


Βιβλιοπαρουσίαση
Ζωή Κανίδου Φλικ Φλακ στο χρόνο Αλεξανδρούπολη 2010

Διαβάζοντας οποιοδήποτε βιβλίο εκτός από τη γνώση που σου προσφέρει, πολλές φορές έρχονται στο μυαλό, στο νου, μνήμες, άνθρωποι, μυρωδιές, νοσταλγία, συναίσθημα, συγκίνηση.

Η συγκίνηση αυτή, η αίσθηση ενός χθες που πέρασε ανεπιστρεπτί, που χάρισε αλησμόνητες στιγμές σε όλους, είναι εκείνη που βγαίνει από το βιβλίο της Ζωής Κανίδου «Φλικ φλακ στο χρόνο».

Από το τίτλο και για τους μυημένους το βιβλίο αφορά τη γυμναστική, αυτή που έχει χαρίσει μοναδικές, αληθινά όμορφες στιγμές σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο, αλλά και στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, που έμαθαν το άθλημα μέσα από τη Νάντια Κομανέτσι, όπως γράφει η συγγραφέας.

Το βιβλίο σχετίζεται με την ιστορία της γυμναστικής στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δημιουργία για τα δεδομένα της Αλεξανδρούπολης και της Ελλάδας, του αθλητικού ομίλου ενόργανης γυμναστικής Αλεξανδρούπολης.

Η Ζωή Κανίδου καταφέρνει μέσα από τις γραμμές και κυρίως μέσα από τις φωτογραφίες να δώσει με εκπληκτικό τρόπο την ιστορία της ενόργανης γυμναστικής στην Αλεξανδρούπολη. Μέσα από τις σελίδες περνούν αθλητές, προπονητές, μέλη διοικητικών συμβουλίων, φίλαθλοι που αγάπησαν και αγαπούν την ενόργανη γυμναστική. Οι αντικειμενικές δυσκολίες ενός μεγάλου εγχειρήματος όπως ήταν η καταγραφή της ιστορίας της γυμναστικής, ξεπεράστηκαν και το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως θαυμάσιο. Εξαιρετική είναι και η εκτύπωση, το εξώφυλλο, καθώς και οι φωτογραφίες, των οποίων η επεξεργασία έγινε με επιτυχία. Άλλωστε ένας από τους λόγους επιτυχίας του βιβλίου και της ανταπόκρισής τους στο κοινό είναι οι σωστές επιλεγμένες φωτογραφίες και κείμενα που τις συνοδεύουν.

Όπως γράφει και η συγγραφέας και συμφωνούμε απόλυτα με την επισήμανσή της, μέσα στις σελίδες του θα βρουν, αυτοί που μόχθησαν για την ιστορία της Γυμναστικής στην Αλεξανδρούπολη και κατάφεραν να την κάνουν πρωταγωνίστρια τριάντα συνεχή χρόνια, ένα κομμάτι του εαυτού τους.


Φάνης Μαλκίδης