Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Οι φωτιές στην Ελλάδα και η Τουρκία. Οι άνθρωποι, τα οικονομικά και τα πολιτικά


Φάνης Μαλκίδης

Οι φωτιές στην Ελλάδα και η Τουρκία. Οι άνθρωποι, τα οικονομικά και τα πολιτικά 


«Είναι φυσικό η κάθε χώρα να προσφεύγει σε παράνομες δραστηριότητες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Ακόμη και τώρα συνεχίζονται οι δραστηριότητες αυτές και θα συνεχίζονται και στο μέλλον».

Κουτλού Σαβάς. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.  Έκθεση για τα σχετικά με την υπόθεση Σουσουρλούκ γεγονότα. (1997)

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για τις φωτιές στην Ελλάδα, παρά τις κωμικές «διαψεύσεις» που ακολούθησαν, η στάση της Τουρκίας και η εκκωφαντική σιωπή της Ελλάδας,  των «κομμάτων» της και των «ειδικών» της, έχουν κατά την άποψή μας, εκτός της ανθρώπινης,  δύο κύριες διαστάσεις. Την οικονομική και την πολιτική.

Κατ΄ αρχήν  όταν από μία φωτιά χάνεται μία ανθρώπινη ζωή το κόστος της είναι ανυπολόγιστο Πόσο μάλλον όταν οι ανθρώπινες ζωές είναι εκατοντάδες από τότε που κάθε καλοκαίρι, «κατά σύμπτωση»,  ξεσπούν πυρκαγιές.

Η οικονομική είναι μία διάσταση που ενδιαφέρει πολλούς, ειδικά αυτούς που τα τελευταία χρόνια τα μετρούν όλα με αριθμούς, με κόστος και όφελος. Για παράδειγμα σχολεία, νοσοκομεία, ταχυδρομεία, στρατολογικά γραφεία κλπ, που κλείνουν για «λόγους οικονομίας».

Κάθε πυρκαγιά, που τη βάζουν κατά δήλωσή τους οι Τούρκοι,  αλλά και άλλες δυνάμεις, έχει κόστος που αναλύεται σε δύο παραμέτρους. Την κατάσβεσή της και την αποκατάσταση της καμένης έκτασης. Κάθε αεροσκάφος που επιχειρεί για κατάσβεση έχει κόστος 6.000 ευρώ την ώρα, το ελικόπτερο 4.000 ευρώ την ώρα, ένα πυροσβεστικό όχημα 1.500 την ώρα, ενώ για την αναδάσωση ενός στρέμματος απαιτούνται 20.000 ευρώ.  Όλοι αυτοί που ασχολούνται με την οικονομία και έχουν βαλθεί να μας σώσουν με μνημόνια και άλλα σωτήρια προγράμματα ας κάνουν πολλαπλασιασμούς και προσθέσεις και  ας βγάλουν το κόστος.    Και οπωσδήποτε δεν κάνουμε λόγο για την αξία που χάνεται όταν ένα δέντρο καίγεται.

Ας έρθουμε στον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία μας.   Το 2010 υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 15 εκατ. τουρίστες, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 9.611,3 εκατ. Ευρώ. Αν υπολογιστεί ότι το 2011 ο τουρισμός είχε αύξηση περίπου 10% τότε θα βγάλουμε και τα φετινά νούμερα.

Η συνολική (άμεση και έμμεση) συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ φτάνει το 15,3%, ενώ στην απασχόληση υπολογίζεται ότι φτάνει το 17,9% της συνολικής απασχόλησης (2010). Ας φανταστούμε λοιπόν το κόστος στον τουρισμό από φωτιές που «τυχαίνει» να ξεσπούν σε τουριστικές περιοχές ή σε περιοχές τεράστιου πολιτισμού φορτίου(Ολυμπία).


Ας έρθουμε στο πολιτικό ζήτημα. Αυτό που είπε ο Γιλμάζ είναι γνωστό σε όλους. Κοινό μυστικό, κατά «το βασιλιάς είναι γυμνός». Κανείς μα κανείς από αυτούς και αυτές με τη τεράστια φλυαρία δεν έλεγε τίποτα. Όλα ήταν, σύμφωνα με τους παραπάνω και τις παραπάνω, θεωρίες συνομωσίας. Ωστόσο μετά το ατύχημα στο Σουσουρλούκ και την έκθεση του Κουτλού Σαβάς  που έγραψε ότι  «προκλήθηκαν πυρκαγιές στην Ελλάδα», ήταν ένα ζήτημα για το οποίος κανείς και καμία δεν μιλούσε. Τώρα στην Ελλάδα μας λένε άλλα. Με θράσος και χυδαία υποκρισία.

Τα χτυπήματα χαμηλής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχίζονται. Φωτιές, Ίμια, λαθρομετανάστευση.  Από την πλευρά της ο ελληνικός λαός- από το υπάρχον πολιτικό και κομματικό σύστημα δεν περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ- η τοπική αυτοδιοίκηση,  κινήσεις πολιτών, τουριστικοί φορείς, οφείλουν να προσφύγουν σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές όργανο για αποζημιώσεις. Και επιπλέον να ανακηρυχθεί το κράτος- συμμορία, όπως είναι η Τουρκία, και κράτος –τρομοκράτης. Ένα κράτος που σαν κοινή τρομοκρατική- εγκληματική οργάνωση υπονομεύει τα συμφέροντα και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Εμείς θα το πράξουμε.  Όπως οφείλουμε έναντι των ζωών που χάθηκαν στις φωτιές, έναντι του φυσικού μας πλούτου που χάθηκε για πάντα.  Και το νέο έτος ας μας απαλλάξει από αυτούς και αυτούς  που γνώριζαν,  και είτε σιωπούσαν,  είτε κατέπνιγαν την αλήθεια. 


Μέρος της συνέντευξης του Φάνη Μαλκίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ