Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Για τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Μία ακόμη νίκη, στο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση.

Φάνης Μαλκίδης
Για τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Μία ακόμη νίκη, στο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση

Դասաւորում
«Στον φυλακισμένο, σε λευκό κελί, Τούρκο, εκδότη και αγωνιστή
για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων,
των Ελλήνων και των Ασσυρίων
Ραγκίπ Ζαράκολου»

Η πρόσφατη απόφαση του Γαλλικού λαού, μέσω των αντιπροσώπων του, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έρχεται να συναντήσει και άλλες σχετικές αποφάσεις κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, θεσμών και οργανώσεων για τη μελέτη των γενοκτονιών.

Έρχεται, κυρίως να συναντήσει την απόφαση των λαών για δικαίωση, ιστορική αλήθεια και πραγματική συναδέλφωση, η οποία θα βασίζεται στην αποδοχή της ιστορίας και την εξάλειψη κάθε λευκής σελίδας.
Η απόφαση, κατά τη γνώμη μας, έχει διττή διάσταση: Τη νομική, όπου η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων -αλλά και οποιασδήποτε άλλης αναγνωρισμένης από τον νόμο γενοκτονίας- θα διώκεται με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, και την πολιτική.
Η νομική είναι ξεκάθαρη και αποτελεί ένα συγκεκριμένο εμπόδιο στους αρνητές της Γενοκτονίας που πλημμύρισαν όχι την Τουρκία, αλλά και το εξωτερικό και όπου υπάρχει κινητικότητα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η πολιτική διάσταση αφορά την Τουρκία, η οποία εδώ και δεκαετίες με το όπλο της ιστορικής προπαγάνδας προσπαθεί να εξαφανίσει κάθε προσπάθεια για αναγνώριση. Αναγνώριση η οποία θα οδηγήσει τους λαούς, τουρκικό και αρμενικό, στην πραγματική φιλία και ειλικρινή προσέγγιση. Η φιλία και η συνεργασία εξ όσων γνωρίζουμε προϋποθέτει ειλικρίνεια, για την οποία δεν φημίζεται το τουρκικό καθεστώς που αρνείται την πραγματικότητα.
Η απόφαση της Γαλλικής εθνοσυνέλευσης ανοίγει το δρόμο και για άλλες αναγνωρίσεις και νόμους σχετικούς με την άρνηση και αποτελεί μία σημαντική συμβολή και για την υπόθεση άλλων Γενοκτονιών, όπως των Ελλήνων και των Ασσυρίων, που μένουν στο σκοτάδι.
Η συγκεκριμένη απόφαση από τη Γαλλία, είναι μία ακόμη νίκη στην υπόθεση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Σε λίγο καιρό κανείς δε θυμάται μία ακόμη αποχώρηση Τούρκου πρεσβευτή από πρωτεύουσα χώρας που αναγνωρίζει τη γενοκτονία, ούτε τις συνήθεις εθνικιστικές κορώνες του Ερντογάν και των ομοίων του.
Θα ξέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι τύραννοι και ο δολοφόνοι μοιάζουν ισχυροί, στο τέλος όπως λέει ο Γκάντι, νικά η αλήθεια.

Ο Φάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων και το κείμενό του αποτελεί μέρος της συνέντευξης στο Ράδιο Χρόνος (Κομοτηνή).