Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός ενός ακόμη μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη, του Χριστάκη Π. Νικολάου



Η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός  ενός ακόμη μέχρι πρότινος αγνοούμενου, του Χριστάκη Π. Νικολάου 

Έγινε στις 26 Νοεμβρίου η κηδεία και ενταφιασμός των οστών του 
μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Χριστάκη Π. Νικολάου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμβου. 

Ο Χριστάκης Πέτρου Νικολάου γεννήθηκε στη Πύλα στις 2 Νοεμβρίου 1947, ήταν ο τρίτος από οκτώ αδέλφια. Οι γονείς του ήταν η Αποστολού Νικολάου από την Κοντέα και ο Νικόλας Πέτρου Νικολάου από την Πύλα.

 Ο Χριστάκης Πέτρου Νικολάου τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο της Πύλας και μετά βοηθούσε για αρκετό διάστημα τον πατέρα του στο κοπάδι, ενώ αργότερα βρήκε δουλειά στη Δεκέλεια σαν οδηγός φορτηγού. Παντρεύτηκε τον Οκτώβρη του 1970 με την  Κυριακή Βασιλείου Αντωνίου και κατοίκησαν στην Ξυλοτύμβου και απέκτησε δύο παιδιά, τη Βασούλα και τον Νίκο.


 Με την εισβολή της Τουρκίας το 1974  ο Χρίστος έδωσε το παρόν του στην κηρυχθείσα γενική επιστράτευση και κατατάχτηκε στο 391 Τ.Ε. στην Αθηαίνου.


 Στις 21/7/1974 το 391 Τ.Ε. κατέληξε στην τοποθεσία «Παλλούκια» Αγίου Παύλου Λευκωσίας, όπου επάνδρωσε τα εκεί φυλάκια.

 Στις 16/8/1974 οι Τουρκικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και πυροβολικό επιτέθηκαν εναντίον των φυλακίων μας στην περιοχή Αγίου Παύλου για κατάληψη τους.

 Ακολούθησε οπισθοχώρηση των Ελληνικών δυνάμεων λόγω υπεροχής του εχθρού σε άψυχο και έμψυχο υλικό, με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη του Χρίστου. Στην ίδια μονάδα ήταν και ο αδελφός του Χρίστου ο Κόκος. Ενώ σερνόντουσαν στο χαράκωμα, ο Χρίστος στάθηκε.Ο αδελφός του του είπε να «πέσει κάτω»,γιατί οι Τούρκοι θα τον έβλεπαν. Όπως μας είπε ο αδελφός του , όταν δεν τον είδε, υπολόγισε ότι θα είχε προχωρήσει πιο μπροστά . Όταν γλίτωσε και μπορούσε να δει καλύτερα έψαξε και δεν τον βρήκε......