Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ανθυπολοχαγός Μενέλαος Μενελάου -Κύπρος 1974



Ανθυπολοχαγός Μενέλαος Μενελάου 

Όπως έγινε γνωστό  από την οικογένεια του αείμνηστου ανθυπολοχαγού  του 281 ΤΠ Μενέλαου Μενελάου έχουν βρεθεί και άλλα οστά του κατά την εκταφή που έγινε στο χωριό Κοντεμένος.

Για την τελετή παράδοσης των οστών στην οικογένεια και το τρισάγιο για τη ταφή των οστών, που θα γίνει στον τάφο του ήρωα μας στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.


Το 281 Τάγμα Πεζικού είναι από τις στρατιωτικές μονάδες που το καλοκαίρι του 1974 πέρασαν από όλα τα στάδια του δράματος και βίωσαν τις συνέπειες τόσο του πραξικοπήματος όσο και της εισβολής, όσο λίγες μονάδες κατά την εν λόγω περίοδο.  Οι αξιωματικοί (μόνιμοι και έφεδροι) οι οποίοι επέδειξαν ηγετικές ικανότητες και μαζί με τους στρατιώτες, πάλεψαν, αμύνθηκαν και πολέμησαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, ο 1ος Λόχος διετάχθη να κινηθεί προς το Μπογάζι, ενώ το υπόλοιπο Τάγμα ξεκίνησε για τον Γερόλακκο. Στην πορεία φαίνονταν τα τουρκικά μεταγωγικά να ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο θύλακα Κιόνελι-Αγύρτας, ενώ κατά την έξοδο της φάλαγγας από το χωριό Κοντεμένος, στο δρόμο προς Πάναγρα, δέχθηκαν ανηλεή βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία. Η μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων κίνησης μηχανοκίνητης φάλαγγας οχημάτων, η απουσία αντιαεροπορικής κάλυψης, όπως προνοούνταν από τα σχέδια αφενός, η μη έγκαιρη προετοιμασία και η κούραση των προηγούμενων ημερών αφετέρου, οδήγησαν την μονάδα σε μια άσχημη φάση απ’ όλες τις απόψεις. Η απουσία της ανώτερης διοίκησης της μονάδας- καθώς περί άλλα τύρβαζε και με άλλα ασχολούνταν- οι άτακτες, μη συντονισμένες και κατά το δοκούν ενέργειες είχαν τραγικές συνέπειες για το 281 ΤΠ, σ’ αυτή την πρώτη επαφή με τον εχθρό. Μετρούσε τον δεύτερό του νεκρό, τον Ανθυπολοχαγό Μενελάου Μενέλαο, και τον πρώτο του αγνοούμενο που στην προσπάθειά του να καλυφθεί από τα τουρκικά πυρά αποπροσανατολίστηκε με αποτέλεσμα να εισχωρήσει στο τ/κ χωριό Καμπυλή. Άλλοι άντρες ακρωτηριάστηκαν και τραυματίστηκαν. Η φάλαγγα των οχημάτων καταστράφηκε και ο βαρύς οπλισμός της μονάδας υπέστη μεγάλες ζημιές.

Ο τελικός απολογισμός δείχνει ότι το τίμημα των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν αρκετά βαρύ : 14 νεκροί, 8 αγνοούμενοι, ακρωτηριασμένοι, σωματικά και ψυχικά τραυματισμένοι.