Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, 18 Ιουνίου 1992




Ο Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς απογειώθηκε το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992 από την 342 Μοίρα  της 114 Πτέρυγας Μάχης  μαζί με ένα δεύτερο Mirage F1CG του σχηματισμού,  και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο.

Σε περιοχή κοντά στον Άγιο Ευστράτιο , το ζευγάρι των Ελληνικών μαχητικών πήρε επαφή με τουρκικά μαχητικά ( δύο F-16 ) και ακολούθησε εμπλοκή .

Ο Σιαλμάς κατόρθωσε να «πάρει την ουρά» και ο τούρκος πιλότος προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλωβισμό, βύθισε μετά από μία σειρά ελιγμών από το επίπεδο των 8.000 ποδών με στόχο να αναπτύξει ταχύτητα  και να κατορθώσει να διαφύγει.

Ο Σιαλμάς τον ακολούθησε στην βύθιση από την οποία όμως δεν κατάφερε να βγει ποτέ.

Εικάζεται ότι ο Σιαλμάς κατά την κάθοδο προς τη θάλασσα γύρισε να κοιτάξει πίσω του για χρονικό διάστημα ίσως και πιο μικρό του δευτερολέπτου.

Για να βεβαιωθεί ότι δεν τον ακολουθούσε το δεύτερο τουρκικό F-16, ή για να εντοπίσει τη θέση του συναδέλφου του κατά πάγια τακτική.

Ο Σιαλμάς χάθηκε στα νερά του Αιγαίου κοντά στον Άγιο Ευστράτιο  αντιμετωπίζοντας με το Mirage F1CG τουρκικά F-16, πιστός και μέχρις εσχάτων υπερασπιστής του Ελληνισμού.



Μερικά χρόνια αργότερα η Πολεμική Αεροπορία έφτιαξε στο ομώνυμο όπως ονομάστηκε Ακρωτήρι Νίκος Σιαλμάς (πρώην Τρυπητή),  κοντά στο σημείο που έπεσε ο Νίκος, ένα μνημείο.

Μια Σπαρτιάτικη ασπίδα με ένα δόρυ και από κάτω το »Μολών Λαβέ», το σήμα της Μοίρας στην οποία ανήκε της 342 Μ.Π.Κ.