Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Μνήμη Δαμιανού Βασιλειάδη



Μνήμη Δαμιανού Βασιλειάδη 


Ο  φίλος Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1937, όπου φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, παίρνοντας ενεργό μέρος στο ελληνικό και γερμανικό φοιτητικό κίνημα.  Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και διετέλεσε επί δύο δεκαετίες πρόεδρος της «Ελληνοκουρδικής Ένωσης Φιλίας» και δεν έλειψε από καμία κινητοποίηση για τον Ελληνισμό για πάνω από σαράντα χρόνια.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει  βιβλία και μελέτες που πραγματεύονται σύγχρονα ζητήματα του Ελληνισμού. Το τελευταίο του βιβλίο ήταν η  βιογραφία του πατέρα του, που ήταν πέντε φορές πρόσφυγας με τίτλο: Ο Λάμπον α σο Καρς ή Η Οδύσσεια ενός Ποντίου από τον Καύκασο, εκδόσεις «Στοχαστής», Αθήνα 2013, ενώ   δημοσίευσε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

 Ο Δαμιανός Βασιλειάδης ήταν ένας ακούραστος και αγνός αγωνιστής  και πατριώτης,  ο οποίος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τη δραστηριότητά του. Αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και τη Γερμανία για τη στήριξη των αιτημάτων της.

Παρόλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε σε διάφορα θέματα, εκτίμησα την ανιδιοτέλειά του και τον αγώνα του, και πρόσφατα  βρεθήκαμε μαζί στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος μάλιστα είχε συλληφθεί από την τότε κυβέρνηση  έξω από το Μέγαρο Μουσικής ! 


Συλλυπητήρια στη γυναίκα του Αγάπη και την οικογένειά του, οι οποίοι όπως και εμείς θα τον θυμόμαστε για την προσφορά του στο συνάνθρωπο, για την εντιμότητά του και για την αγάπη του για τον Ελληνισμό.

Δαμιανέ Καλό Παράδεισο και  Καλή Ανάσταση.