Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια.


Τζορτζ Όργουελ, 1984: οι προφητείες που εκπληρώθηκαν - εικόνα 3


Ο ήρωας του 1984, ο Ουίνστον Σμιθ, ανήκει στους υπαλλήλους του Κόμματος και δουλειά του είναι να παραφράζει και να παραποιεί γεγονότα που είχαν λάβει χώρα στο παρελθόν, έτσι ώστε να βολεύουν τα τωρινά συμφέροντα του κόμματος. Η νοθεία της ελεύθερης σκέψης πηγάζει από το πρόγραμμα της «γλωσσοκάθαρσης» και την σύσταση της ‘Νέας Ομιλίας’. Αυτό που γίνεται στην ουσία είναι η εκ νέου ερμηνεία των λέξεων ώστε η πραγματική σημασία τους να παραποιείται και να βολεύει ξανά τα συμφέροντα του κόμματος.


Η αξία του 1984  για το μέλλον του κόσμου,  είναι η εξιστόρηση της μοναχικής και διαχρονικής μάχης του ατόμου με το σύστημα, έναν μηχανισμό δομημένο μεθοδικά, σχεδόν άφθαρτου, που αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο και την κατάργηση κάθε ελευθερίας – κάθε πραγματικής ελευθερίας , αυτής που πηγάζει από την αντικειμενική ματιά και την προσωπική σκέψη.

Η  προσφορά του δεν καταγράφεται μόνο στη σύγχρονη κουλτούρα αλλά και στην σύγχρονη σημειολογία αφού έννοιες όπως ο Μεγάλος Αδελφός, η Αστυνομία Σκέψης, η Διπλή Σκέψη καθώς και φράσεις όπως Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί, Η άγνοια είναι δύναμη και Ο πόλεμος είναι Ειρήνη, Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια. χρησιμοποιούνται σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις......