Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Κηδεύτηκε ο ήρωας Κωνσταντίνος Παπαπολυδώρου. Κύπρος 1974 (βίντεο)

 

Στην γενέτειρα του Μεσόγη κηδεύτηκε ο Κωνσταντίνος Παπαπολυδώρου, αγνοούμενος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 .


Ο Κώστας Παπαπολυδώρου που υπηρετούσε το καλοκαίρι του 1974 την στρατιωτική του θητεία στο τρίτο λόχο του 211 Τάγματος Πεζικού επάνδρωνε φυλάκιο στην βόρεια Λευκωσία, στην περιοχή Νεάπολης.

 

Ο Παπαπολυδώρου και οι συμπολεμιστές του επάνδρωναν φυλάκια στις περιοχές Τραχωνα, Νεαπολης, Ομορφιτας και Βορείου Πόλου όταν εκδηλώθηκε η Τουρκική επίθεση.

Οι Τούρκοι με περισσότερες δυνάμεις και εξοπλισμό καθήλωσαν τους αμυνόμενους Εθνοφρουρούς που προέβαλαν σθεναρή αντίσταση χωρίς να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους επιτιθέμενους.   Η εκταφή των οστών του έγινε το 2015 από ομαδικό τάφο ο οποίος εντοπίσθηκε κοντά στις Τουρκικές φυλακές στην περιοχή του Τράχωνα στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών της διερευνητικής επιτροπής αγνοουμένων.

Στον ίδιο τάφο εντοπίσθηκαν τα οστά άλλων 15 εθνοφρουρών ενώ σε άλλο μαζικό τάφο στην ίδια περιοχή εντοπίσθηκαν τα οστά άλλων 20 αμάχων. Ωστόσο 861 συμπατριώτες μας εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, χωρίς η Τουρκία να σέβεται  τις διεθνείς συνθήκες για την διακρίβωση της τύχης τους.