Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

"Να θέσουμε τέλος στη στενή συνεργασία μεταξύ της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ενός δεσπότη όπως ο Ερντογάν....."



Χαιρετισμός του Βουλευτή της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και αντιπρόεδρου του πολιτικού κόμματος DIE LIENKE κ.Tobias Pflüger, στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία. 

Στουτγάρδη Μάιος 2021 


Αγαπητοί φίλες και φίλοι της Στουτγάρδης, σας ευχαριστώ πολύ που με προσκαλέσατε σε αυτή την εκδήλωση μνήμης. 


Τιμούμε την γενοκτονία κατά των Ελλήνων του Πόντου και για να το θέσουμε ξεκάθαρα από την αρχή, ήταν γενοκτονία και όλοι πρέπει επιτέλους να την αναγνωρίσουν.

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται επιτέλους να αναγνωρίσει την ενοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και η γερμανική κυβέρνηση και η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή θα πρέπει να αναγνωρίσουν ρητά και κατηγορηματικά τη συνενοχή του γερμανικού Ράιχ και να ζητήσουν συγγνώμη γι' αυτό.

Το 2016, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε τελικά ένα ψήφισμα που αναγνώριζε τα δεινά και τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ήταν ένας μακρύς αγώνας μέχρις ότου αυτό ήταν τελικά δυνατό και είναι αλήθεια ότι αυτό το ψήφισμα υπάρχει και χαιρόμαστε και μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτό και πόσο σημαντικό ήταν αυτό το ψήφισμα φαίνεται στον πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, και είναι πολύ καλό που αυτό το ψήφισμα το οποίο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Θα ήταν καλύτερα αν οι Έλληνες του Πόντου αναφέρονται σε αυτό όχι μόνο έμμεσα, αλλά άμεσα. Για την Linke , μπορώ να πω ότι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα πρέπει αναφέρεται ρητά σε ένα τέτοιο ψήφισμα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.

Αγαπητοί φίλοι γνωρίζουμε γιατί αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πολλοί στην Ομοσπονδιακή Βουλή δυσκολεύονται τόσο πολύ να πραγματοποιήσουν τέτοιες αναγνωρίσεις και συγγνώμες. Είναι επειδή αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατηρεί στενές σχέσεις με τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση σε όλους τους πολιτικούς τομείς, και ζητούμε να σταματήσει επιτέλους αυτό. Πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτή τη στενή συνεργασία μεταξύ αυτής της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ενός δεσπότη όπως ο Ερντογάν. Αυτό είναι ανυπόφορο και πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Θέλω επίσης να το καταστήσω σαφές ότι ο Ερντογάν είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τους επιθετικούς πολέμους που διεξάγονται επί του παρόντος και για αρκετές προκλήσεις. Η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και καταδικάζουμε την τρέχουσα κατοχή εκεί με τον πιο σαφή τρόπο. Η Τουρκία εμπλέκεται στον πόλεμο στη Λιβύη το οποίο καταδικάζουμε επίσης. Η Τουρκία παρείχε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, ειδικά στον πόλεμο κατά της Αρμενίας και μπορώ μόνο να πω ότι αυτή είναι μια κυνική εκδοχή της ιστορίας. Η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει πόλεμο εναντίον των Κούρδων στο εσωτερικό της και στη γειτονική Συρία αλλά και το Ιράκ. Θέλουμε επιτέλους να σταματήσουμε αυτούς τους πολέμους και αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στον Ερντογάν.

Το να θυμόμαστε τα θύματα μιας γενοκτονίας σημαίνει πένθος, σημαίνει ιστορική επίγνωση αλλά επίσης να εξάγουμε συμπεράσματα. Οι γενοκτονίες δεν πρέπει ποτέ να ξανά υπάρξουν. Ένας σημαντικός λόγος για τις γενοκτονίες είναι ότι άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους πάνω από άλλους ανθρώπους σαν να ήταν καλύτεροι λόγω της προέλευσής τους. Για να το θέσω ξεκάθαρα, αυτό είναι ουσιαστικά ένα ρατσιστικό κίνητρο για τις γενοκτονίες, και ακριβώς αυτό το ρατσιστικό κίνητρο είναι αυτό που απορρίπτουμε σθεναρά. Δεν είναι σωστό οι άνθρωποι να βάζουν τον εαυτό τους πάνω από τους άλλους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.

Αγαπητοί φίλοι, η εκδίωξη και θανάτωση ανθρώπων λόγω της καταγωγής τους ή και τον τρόπο που μεγάλωσαν είναι κάτι στο οποίο πρέπει πάντα να αντιτιθέμεθα, εδώ στην κοινωνία μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Αγαπητοί φίλοι, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι το διάδοχο κράτος του αποκαλούμενου Τρίτου Ράιχ και εδώ δίπλα μας έχουμε ένα μνημείο για αυτό που συνέβη σε αυτή τη χώρα και συχνά πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη μνήμη της ιστορίας και πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο για να βγάζουμε συμπεράσματα που αντλούνται από την ιστορία, για παράδειγμα αυτό που είπαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ όταν απελευθερώθηκαν. Είπαν "ποτέ ξανά πόλεμος και ποτέ ξανά φασισμός" και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι διδακτικό για όλους μας. Ποτέ ξανά πόλεμος ποτέ ξανά φασισμός.

Αγαπητοί φίλοι, είναι γεγονός ότι μια ολόκληρη σειρά χωρών από εκείνη την εποχή υπέστησαν την εισβολή από την Γερμανία και μεταφέρθηκαν ανυπολόγιστα δεινά σε αυτές τις χώρες. Έγινε ένας πόλεμος επίθεσης και εξόντωσης.

Πήγα διακοπές στην Ελλάδα όταν ήμουν δεκαεννέα ετών όπου και είχα μια τρομακτική εμπειρία. Ήμασταν στα Καλάβρυτα όπου πήγαμε για διακοπές λόγω του όμορφου οδοντωτού σιδηρόδρομου που υπάρχει εκεί και σε κάποιο σημείο μάθαμε ότι η Βέρμαχτ πραγματοποίησε μια από τις σφαγές της εκεί και ήδη τότε παρατήρησα ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται πραγματικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την Μπουντσβερ ως διάδοχο στρατό της Βέρμαχτ. Μπορώ μόνο να πω ξεκάθαρα ότι αυτό ήταν έγκλημα πολέμου και είναι σωστό να απαιτηθούν οι κατάλληλες αποζημιώσεις και εξακολουθεί να είναι ακατανόητο για μένα γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να πει “ναι ήταν έγκλημα πολέμου και ναι θα πληρώσουμε αποζημιώσεις για αυτό”. Εμείς λέμε ότι αυτό θα ήταν απαραίτητο.

Αγαπητοί φίλοι τιμούμε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Πιστεύω ότι είναι κεντρικής σημασίας να κατονομάσουμε τους δράστες και ταυτόχρονα να καταστήσουμε σαφές ότι μόνο στη συμφιλίωση είναι το μέλλον και ως εκ τούτου είναι κεντρικής σημασίας να υπάρχει αυτή η εκδήλωση μνήμης στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι άνθρωποι ή άνθρωποι που στέκονται πάνω από άλλους ανθρώπους.

Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και ότι γενοκτονίες όπως αυτή κατά των Ελλήνων του Πόντου δεν θα ξανασυμβούν ποτέ.

Ευχαριστώ

Μετάφραση από τη Γερμανική

Κώστας Καχριμανίδης


 Η συνέντευξή μου  για τις ευθύνες της Γερμανίας για τη Γενοκτονία