Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Η Τουρκία για τη Θράκη

 


Επειδή κάθε φορά που συναντιούνται Έλληνες με Τούρκους αξιωματούχους, 

η τούρκικη πλευρά μας τονίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  που 

όπως λένε δεν έχουν εφαρμοστεί στη Θράκη, 

παρουσιάζουμε ένα ωραίο επιχείρημα για την ελληνική πλευρά.

Αυτά τα λέει ο Μεχμέτ Ουτσούμ- αρχισύμβουλος του Ερντογάν

 για νομικά θέματα.

Εν προκειμένω με άρθρο του πριν από μερικούς μήνες ο Οτσούμ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι απόλυτα δεσμευτικές αλλά “κατευθυντήριες”

Άρα σύμφωνα και με την λογική του κορυφαίου αυτού Τούρκου νομικού, η Ελλάδα δεν έχει ΚΑΜΙΑ νομική δέσμευση εφαρμογής των αποφάσεων αυτών
Παραθέτουμε μετάφραση τμήματος του άρθρου και ακολούθως όλο το άρθρο  
στα τουρκικά :


Φυσικά η ύπαρξη δικαστικής εθνικής δικαιοδοσίας βάσει της εθνικής δικαστικής ανεξαρτησίας δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή σε διεθνείς συμβάσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο είναι δυνατόν οι χώρες να αποδεχθούν περιορισμένες εξουσίες των διεθνών δικαστικών αρχών τόσο από τη σκοπιά του θέματος όσο και από την σκοπιά της ισχύς της κρίσης. Ωστόσο αυτές οι σχέσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να ερμηνεύονται με τρόπο που θα υπονόμευε την “αρχή της υπεροχής” που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής δικαστικής ανεξαρτησίας ή με τρόπο που θα έβλαπτε την εθνική ανεξαρτησία.

Σε αυτή την την περίπτωση, εντύπωση προκαλεί ότι κάποιοι κύκλοι, σχολιάζουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβλέποντας την ανεξαρτησία της εθνικής δικαστικής δικαιοδοσίας της Τουρκίας δηλαδή των εθνικών δικαστηρίων απέναντι σε αρχές του εξωτερικού. Εν προκειμένω αμφισβητείται η ανεξαρτησία της Τουρκίας. Η στοχοποίηση της εθνικής δικαστικής ανεξαρτησίας που είναι από τις σημαντικότερες εγγυήσεις για πλήρη ανεξαρτησία προβάλλεται ως νομικό επιχείρημα. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι αυτή η ιδεολογική προσέγγιση που παρουσιάζεται με μία νομική ρητορική αποτελεί προϊόν μιας αντιτουρκικής πολιτικής.
…..
Κάποιοι κύκλοι προβάλλουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ ως απόλυτα υποχρεωτικές για την Τουρκία. Κι όμως τα παραδείγματα που δίνονται αποδεικνύουν ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι αυστηρά δεσμευτικές αλλά είναι κατευθυντήριες αποφάσεις.

Όπως είναι γνωστό το ΕΔΑΔ δεν παίρνει μόνο αποφάσεις γύρω από παραβιάσεις αλλά και για πληρωμές αποζημιώσεις αμοιβές, ενώ κάνει ακόμα και πρόταση για νομικό διακανονισμό.

Αποδέκτης των αποφάσεων για πληρωμές είναι οι χώρες μέλη. Η Τουρκία κρίνοντας ως κατάλληλες και λογικές τις αποφάσεις πληρωμής του ΕΔΑΔ, τις εκπληρώνει με τη σύσταση ενός προκαταρκτικού μηχανισμού αποζημιώσεων. Αν υποτεθεί για μία στιγμή πως το ΕΔΑΔ σε αποφάσεις του, επιδίκασε παράλογα πόσα, ότι με τρόπο εκτός δικαίου και συμβάσεων, παίρνει συνέχεια αποφάσεις πληρωμής ενάντια στην Τουρκία, αναμένεται μήπως αυτό να το εφαρμόσει η Τουρκία; Φυσικά εδώ ως ανεξάρτητη χώρα η σωστή στάση είναι να μην εφαρμόζει τέτοιες αποφάσεις. Μπορεί μήπως να υπάρξει επιλογή σχετικά με την εφαρμογή ή όχι των αποφάσεων ανάλογα με το πόσο εύστοχες είναι οι αποφάσεις; Φυσικά όχι. Όπως διακρίνεται ακόμη και στις αποφάσεις πληρωμών του ΕΔΑΔ,που έχουν την πλέον σαφή δικαστική ισχύ, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για απόλυτη δέσμευση¨


 

• Cumhurbaşkanı Başdanışmanı,
Cumhurbaşkanlığı Hukuku Politikaları Kurulu Başkanvekili

https://www.haberturk.com/mehmet-ucum-milli-yargi-yetkisi-devredilemez-2940869