Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Η μνήμη για Ισαάκ και Σολωμού τρέχει ξανά, 25 χρόνια μετά

 

Η μνήμη για Ισαάκ και Σολωμού τρέχει ξανά, 25 χρόνια μετά

Η μνήμη για Ισαάκ και Σολωμού τρέχει ξανά, 25 χρόνια μετά


Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» δεν είναι άγνωστη πια στην κυπριακή κοινωνία. Είναι αυτή που πολεμά για τη μνήμη των ηρώων του Παραλιμνίου, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τη μέρα ίδρυσής της, το 2008. Η καθιερωμένη πορεία των μοτοσυκλετιστών, κάθε Αύγουστο, είναι εκείνη που επανατοποθετεί ακαριαία την ανάγκη για επικράτηση της μνήμης έναντι της λήθης, μα και για τον επίμονο αγώνα της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

 

 

Δεν είναι ψέμα, άλλωστε, πως πέραν των μοτοσυκλετιστών και των οικογενειών, ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιμένουν πως πρέπει να εκτελεστούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους δολοφόνους του Τάσου και του Σολωμού, ειδικά για εκείνους που είναι στελέχη του κατοχικού καθεστώτος, όπως τον Ερχάν Αρικλί.

Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από τις δολοφονίες, που διαπράχθηκαν από τον όχλο των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στις 11 και 14 Αυγούστου 1996, με την ανοχή των κυανόκρανων και την αβουλία της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που προκάλεσε χάος και κατάφερε να διαλύσει τη συνοχή των μοτοσυκλετιστών που έφθασαν από το Βερολίνο και είχαν ως τελικό προορισμό την Κερύνεια. Εξ αφορμής, λοιπόν, των 25 χρόνων, μα και των 200 από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι μοτοσυκλετιστές ετοιμάζονται να στήσουν οδοιπορικό αλλιώτικο, προς υπηρεσία της μνήμης, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. 

Από την 1η μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα περίπου 30 μοτοσυκλετιστών θα βρεθεί στην Ελλάδα για να μεταφέρει το μήνυμα της τουρκοκρατούμενης Κύπρου. Διασχίζοντας τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, μα και την Κρήτη, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» θα επιδιώξει να εκφράσει -όσο μπορεί- την αγωνία της Κύπρου για τον σύμπαντα Ελληνισμό, τον πόθο για απελευθέρωση, τον ασταμάτητο αγώνα για δικαίωση των θυσιών του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Με σταθμούς ιστορικά και άλλα σημεία της Ελλάδας και κουβαλώντας χώμα και ψυχή από τον Μαχαιρά, τον Τύμβο, τα Φυλακισμένα Μνήματα, οι μοτοσυκλετιστές θα σμίξουν με την ελεύθερη Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την Παλιγγενεσία.

Όπως σημειώνει η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» στην ανακοίνωσή της, οι μοτοσυκλετιστές «από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, θα φτάσουν στις Καστανιές του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, θα γίνουν ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα αντιφασιστικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, στην αλύγιστη Κρήτη, στην Αθήνα. Στο οδοιπορικό που φέρει ομώνυμο τίτλο, η μνήμη θα τρέξει ξανά και θα συναντήσει Έλληνες από κάθε γωνιά, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου. Για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Όπως έχει ήδη αποδείξει, τόσο με τις ετήσιες δράσεις της για τον Τάσο και τον Σολωμό, όσο και εσχάτως με τη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση της 17ης Οκτωβρίου 2021 με σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί, είμαστε όλοι Κερυνειώτες», η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» επισημαίνει ότι περιφρουρείται από ανιδιοτέλεια, δεν αισθάνεται και δεν είναι υπόλογη σε κανένα κόμμα, μηχανισμό, σε καμιά εξουσία, παρά μόνο στους ήρωες και σ’ όσους έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία αυτού του τόπου. Τωόντι, τόσο το παρόν οδοιπορικό, όσο και αυτό που πραγματοποιήθηκε ως επανάληψη του 1996, από το Βερολίνο, είναι υπηρεσία προς την πατρίδα και τη μνήμη, είναι αποστολή διαφώτισης για τον διαρκή αγώνα της Κύπρου. 

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Φιλελεύθερος