Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

«Ενθύμιον»: Ένα λυρικό ντοκιμαντέρ για το Γηρομέρι Θεσπρωτίας


Το «Ενθύμιον» ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, είναι μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μεταναστεύσανε, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση.


Στο «Ενθύμιον» μεταφερόμαστε στο Γιρομέρι (ή Γηρομέρι) Θεσπρωτίας τις ημέρες του Πάσχα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό γινόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας και των ανθρώπων αυτού του μικρού χωριού και αναζητούμε τις ρίζες ενός ξεχωριστού εθίμου. Μέσα από τα τραγούδια, τα λόγια και τους ήχους οι λιγοστοί του κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τους θρύλους και να δώσουν συνέχεια στη ζωή ακόμα και μετά το τέλος της. Μια αποτύπωση όχι μόνο εθνογραφική, ενός εθίμου η καταγωγή του οποίου που χάνεται στο χρόνο, όπου τα έγχρωμα φιλμ του παρελθόντος σμίγουν με το ασπρόμαυρο παρόν και όπου οι ήχοι του κλαρίνου αντηχούν μέσα από τις πέτρες, τα βουνά, και τα πρόσωπα.
 
Το «Ενθύμιον» είναι μια απόπειρα, αντίθετη στην αδίστακτη ψηφιοποίηση της εποχής μας, να κρατηθεί ζωντανή η αναλογική μνήμη της ελληνικής επαρχίας: ένα ενθύμιο ζωής.
μια παραγωγή της BOO PRODUCTIONS
σενάριο ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΣ, ΜΙΜΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ
διεύθυνση φωτογραφίας ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΣ
ήχος ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ
σχεδιασμός ήχου ΒΑΛΙΑ ΤΣΕΡΟΥ
μίξη ήχου ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΥΠΟΜΠΙΩΤΗΣ
διεύθυνση παραγωγής ΜΙΜΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ
συνεργάτες παραγωγοί ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΜΠΙΛΙΡΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΑΒΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΗΣ ΝΤΑΓΙΟΣ
μουσική ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
μοντάζ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΦΡΑΓΚΟΣ
παραγωγός ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ
σκηνοθεσία ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΣ