Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

«Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ –Σολωμού»

 



«Από την 1η μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα Κυπρίων μοτοσικλετιστών θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου και του Σολωμού.


Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, θα φτάσουν στις Καστανιές του Έβρου,στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, θα γίνουν ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα αντιφασιστικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, στην αλύγιστη Κρήτη, στην Αθήνα. Στο οδοιπορικό που φέρει ομώνυμο τίτλο, η μνήμη θα τρέξει ξανά και θα συναντήσει Έλληνες από κάθε γωνιά, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου. Για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επιμένοντας στον αγώνα της μνήμης και της δικαιοσύνης, 25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από όργανα του κατοχικού καθεστώτος στη Δερύνεια, διοργανώνει αυτό το οδοιπορικό μνήμης, ελευθερίας και ιστορικής συνείδησης στα χώματα της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου.
Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού
1-11 Ιουλίου 2021.
Η μνήμη τρέχει ξανά: Από τη Θράκη στην Κερύνεια, από την Μακεδονία στην Αχαιών Ακτή».


Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο Εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισάακ-Σολωμού» Ανδρέας Πεττεμερίδης, ο οποίος δήλωσε ότι 25 χρόνια μετά την θυσία των δυο ηρώων, αλλά και 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, «θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορική συνέχεια και τους αγώνες του Ελληνισμού, μέσα από ένα οδοιπορικό μνήμης».

Παρούσα στο οδοιπορικό και η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, για την οποία συμπληρώνονται επίσης 25 χρόνια χωρίς δικαίωση για τα εγκλήματα των Αττίλων, τόσο για τον Ισαάκ και τον Σολωμό, αλλά και την Κύπρο γενικότερα.

Όπως ανέφερε παράλληλα ο κ. Πεττεμερίδης, το οδοιπορικό θα συμπεριλάβει μια πλειάδα ιστορικών σημείων της Ελλαδικής επικράτειας, με την ανταπόκριση των Ελλαδιτών να είναι αρκετά μεγάλη για το όλο γεγονός.

Ενδεικτικό αυτού, ότι σε τέσσερις πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Μεσολόγγι, Ναύπλιο και Χανιά) θα γίνουν και εγκαίνια οδών με την ονοματοδοσία «Ισαάκ-Σολωμού».

«Προσπαθούμε να ενώσουμε τον κόσμο, μακριά από πολιτικούς χρωματισμούς και τοποθετήσεις, να γίνουν όλοι μια αγκαλιά, να αγαπάμε τον τόπο μας και να αγωνιστούμε για τον τόπο μας» ανέφερε καταληκτικά ο κ. Πεττεμερίδης.




 Πλάνο πορείας 
Παρασκευή 02.07.21 Θεσσαλονίκη Σάββατο 03.07.21 Θεσσαλονίκη Καστανιές ‘Εβρου Ορεστιάδα Διδυμότειχο Αλεξανδρούπολη Κυριακή 04.07.21 Αλεξανδρούπολη Αυξέντιο Σιδηρόκαστρο Οχυρό Ρούπελ Θεσσαλονίκη Δευτέρα 05.07.21 Θεσσαλονίκη Ιωάννινα Μεσολόγγι Τρίτη 06.07.21 Μεσολόγγι Καλάβρυτα Ναύπλιο Τετάρτη 07.07.21 Ναύπλιο Σπάρτη Μυστρά Πειραιάς Πέμπτη 08.07.21 Λιμάνι Ηρακλείου Ασήμι Αμύγδαλος Ανώγεια Αξός Χανιά Παρασκευή 09.07.21 Χανιά Σάββατο 10.07.21 Αθήνα Κυριακή 11.07.21 Κύπρος Σάββατο 17.07.21 20:30 – Πλατεία ΕλευθερίαςΕκδήλωση Μνήμης “Αντίσταση, Αξιοπρέπεια, Ελευθερία