Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Πουρνάρι Αρχαίας Ολυμπίας : 47 χρόνια μετά επέστρεψε στο σπίτι του ο αθάνατος Ήρωας Δημήτρης Θανόπουλος

 

Με τιμές ήρωα κηδεύτηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, πάνδημα, στη γενέτειρά του, Πουρνάρι Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δημήτρης Θανόπουλος, Ανθυπασπιστής του Ελληνικού Στρατού, που έπεσε στο καθήκον κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Στρατιωτικό άγημα της ΣΕΤΤΗΛ και η μπάντα της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου (Μεραρχία Πεζικού) απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές στην τυλιγμένη με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου λάρνακα με τα οστά του ήρωα, που τη μετέφεραν στην τελευταία του κατοικία αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού.

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Πουρναρίου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού και του θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, πλαισιωμένων από ιερείς της περιοχής. Με λόγια παρηγοριάς προς τη μητέρα του ήρωα, Ρουμπίνη και τις αδελφές του, ο κ. Γερμανός τόνισε ότι ο Δημήτριος Θανόπουλος με τη θυσία του προσομοιάζει με τους αγίους της Εκκλησίας που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη και την πατρίδα.

Ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Μπλούνας εκφώνησε το βιογραφικό του ήρωα και ακολούθησε επικήδειος από την αδελφή του Δημήτρη Θανόπουλου, Κατερίνα Θανοπούλου – Παπουτσόγλου, που έντονα φορτισμένη συγκινησιακά, μίλησε για τον αδελφό που δεν χάρηκε η οικογένεια, για την αγωνία και την πολύχρονη προσμονή μέχρι τη στιγμή επαναπατρισμού της σορού του.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό του: «Πολέμησες με αποφασιστικότητα και θάρρος σε μια μάχη άνιση. Αναμετρήθηκες με τον θάνατο και τον εχθρό αλλά δεν έχασες. Έπεσες για την πατρίδα. Γιατί όπως λέει ο Παλαμάς, αν πρέπει να πεθάνουμε για την πατρίδα, θεία είν’ η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει. Όλοι οι άνθρωποι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είμαστε περήφανοι για σένα. Η ένδοξη θυσία σου για την πατρίδα θα αποτελεί φάρο για τα παιδιά και τους νέους μας, σ’ ένα κόσμο με εύθραυστα σύμβολα και αξίες. Θα μας θυμίζεις πάντα, ιδίως σε στιγμές που η προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας κορυφώνεται, ότι το μόνο χρέος προς την πατρίδα είναι ο αγώνας και όταν χρειαστεί και η θυσία».

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Τραγωδίας Κύπρου, κα Μαρία Καλμπουρτζή, στον επικήδειό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Δημήτρη Θανόπουλε, μαζευτήκαμε για να σε υποδεχτούμε, όχι για να σε αποχαιρετήσουμε. Η οικογένειά σου έστειλε ένα λεβέντη στην Κύπρο και γύρισε ένας αθάνατος ήρωας». Επικήδειους ακόμη εκφώνησαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Πολεμιστών &Τραυματιών Κύπρου 1974 κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πουρναρίου κ. Γιώργος Θανόπουλος.

Η τελευταία πράξη εκτυλίχθηκε στο νεκροταφείο Πουρναρίου, όπου τα οστά του Δημήτρη Θανόπουλου ενταφιάστηκαν στον οικογενειακό τάφο, με το άγημα του Στρατού να αποδίδει τιμές με βολές στον αέρα, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Παρόντες στην τελετή, εκτός των προαναφερόμενων, ήταν οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, Υποστράτηγος κ. Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Λιμενάρχης Κατάκολου, Αντιπλοίαρχος κ. Δημήτρης Παπαηλιού, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

Στεφάνια μεταξύ άλλων κατέθεσαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Τραγωδίας Κύπρου.

thanopoulos 2


thanopoulos 3

thanopoulos 4

thanopoulos 5

thanopoulos 6

thanopoulos 8

thanopoulos 9

thanopoulos 11

thanopoulos 12

thanopoulos 13

https://www.ilialive.gr/live/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/87497-%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CF%87-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B1%CF%82-47-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%88%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook