Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Tρεις ακόμη ήρωες του 1974 υποδέχθηκε στα σπλάχνα της η Κύπρος (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Πρόκειται για τον Σωκράτη Χριστοδούλου, τον Σταύρο Σταυρινού και τον Νίκο Νικολάου



Το γόνυ στο άξιο τέκνο της Σωκράτη Χριστοδούλου έκλινε  ευλαβικά η κοινότητα της Χούλου, στην Πάφο. Ο 19χρονος το 1974 στρατιώτης του 281 Τάγματος Πεζικού τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας στην περιοχή της Μύρτου και τάφηκε στο κοιμητήριο της κατεχόμενης Μόρφου. Τα οστά του εντοπίστηκαν σε πρόσφατη ανασκαφή και το πρωί κηδεύτηκαν με τις δέουσες τιμές στην γενέτειρα του Χούλου.

 

 

 

Της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο ίδιος και οι συναγωνιστές του δεν σκέφτηκαν στιγμή να λιποτακτήσουν. Προσηλωμένος στο καθήκον και ανταποκρινόμενος με πραγματική αυταπάρνηση στα καθήκοντά του, ο Σωκράτης επέλεξε συνειδητά να μείνει στην εντεταλμένη του αποστολή αψηφώντας το όποιο κίνδυνο», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Από τον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς τελέστηκε η κηδεία του Σταύρου Σταυρινού από την Λεμύθου, κληρωτού στρατιώτη του 251 Τάγματος Πεζικού. Ο 20χρονος το 1974 Σταύρος, μετά τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής στην περιοχή του Γυμναστικού Συλλόγου Πράξανδρος βρήκε μαζί με άλλους τέσσερις συμπολεμιστές του καταφύγιο σε σπίτι στην Κερύνεια. Εκεί, όπως ανέφερε στον επικήδειο λόγο του και ο υπουργός άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, τους πέντε εθνοφρουρούς εντόπισαν αρχικά οι ειρηνευτές και στην συνέχεια Τούρκοι στρατιώτες.

«Αφού τους οδήγησαν έξω, σε μικρή απόσταση από την οικία, φόνευσαν εν ψυχρώ τα τέσσερα από τα πέντε παλικάρια πυροβολώντας εναντίον τους. Έκτοτε η τύχη των δολοφονημένων αντρών αγνοείτο», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Από τον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Λεμεσό τελέστηκε, εξάλλου, η κηδεία του έφεδρου στρατιώτη της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού Νίκου Νικολάου από τον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας. Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου μαζί με τον συμπολεμιστή του Γεώργιο Χατζηχαραλάμπους από τα Λεύκαρα δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους εισβολείς στην περιοχή του Αγίου Μέμνωνα, ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν ζεύγος ηλικιωμένων να διαφύγει. Τα οστά των δυο εθνοφρουρών και του ζεύγους ηλικιωμένων που επίσης εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ εντοπίσθηκαν το 2017. Τ


 https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/446613/treis-akomi-iroes-tou-74-upodehthike-sta-splahna-tis-i-kupros-video/#.YbD_ikpIZaR.facebook

Μάριος Αδάμου