Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ιανουάριος 1944 : Ένα ακόμη κατ ΄εξακολούθηση Ναζιστικό έγκλημα στο Ελατοχώρι Πιερίας

 



Θ. Μαλκίδης 

Ένα ακόμη κατ΄εξακολούθηση Ναζιστικό έγκλημα στο Ελατοχώρι Πιερίας 


Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας  έχουν υποστεί απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την Ναζιστική κατοχή. Μακεδονία, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, όλη η χώρα έγινε ένα Ολοκαύτωμα.
 
 


Έτσι και στην Πιερία οι Ναζιστικές δυνάμεις εκτέλεσαν εν ψυχρώ εκατοντάδες αθώους Έλληνες και πυρπόλησαν τις οικίες τους καταστρέφοντας ό, τι βρήκαν μπροστά τους.  
Χαρακτηριστικά (όχι μοναδικά) παραδείγματα: οι μάχες που δόθηκαν, η εκτέλεση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης των πατριωτών και του Δημάρχου Κατερίνης Αιμιλίου Ξανθόπουλου, η εκτέλεση των πατριωτών στο Ελατοχώρι, στον Τρίλοφο, στον Άγιο Δημήτριο, ο βομβαρδισμός του Λιτοχώρου και της Μονής του Αγίου Διονυσίου. Καταστροφές έχουν υποστεί και χωριά, που γεωγραφικώς κείνται σε άλλους, όμορους, Νομούς (Λιβάδι και Κοκκινοπηλός Νομού Λαρίσης, Καταφύγιο Νομού Κοζάνης), αλλά που οι κάτοικοί τους μετά τις καταστροφές μετοίκησαν μαζικά κυρίως στην Κατερίνη.

Ένα ακόμη κατ ΄εξακολούθηση Ναζιστικό έγκλημα σημειώθηκε στο Ελατοχώρι Πιερίας 
13 Νοεμβρίου  1943, πρώτη λεηλασία και πυρπόληση του χωριού.
 
25 Δεκεμβρίου (ανήμερα Χριστούγεννα ), δεύτερη επιδρομή στο Ελατοχώρι και πυρπόλησή του.

17 Ιανουαρίου 1944 , τρίτη επιδρομή στο Ελατοχώρι, όπου πυρπολούνται από τους Ναζί και τα υπόλοιπα 14 σπίτια, που είχαν μείνει όρθια από τις προηγούμενες επιδρομές, οι οποίοι σκοτώνουν 30 γυναικόπαιδα και τραυματίζουν 32.