Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης



Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 

Σήμερα  4 Φεβρουαρίου  1843  έφυγε  από  αυτή τη ζωή  ο  Αρχιστράτηγος  της Παλιγγενεσίας  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού περιόδευσε σε όλον τον Μοριά και αποχαιρέτησε  και συγχώρεσε φίλους και  εχθρούς.

 


Πέρασε  επίσης από τις Σπέτσες και την Ύδρα, όπου συμφιλιώθηκε με τον Κουντουριώτη που  στον εμφύλιο τον είχε  φυλακίσει στον Προφήτη Ηλία  της Ύδρας. 

Συγχώρεσε  τον Σχινά, τον υπουργό Δικαιοσύνης που πίεζε για την καταδίκη του, την περίοδο της δίκης και φυλάκισής του στο Παλαμήδι.


Στην κηδεία του, οι συναγωνιστές του Κολοκοτρώνη του φόρεσαν τη στολή του στρατηγού και τα τσαρούχια του, τον έζωσαν με το σπαθί του,  τοποθέτησαν μια Οθωμανική σημαία στα πόδια του να την πατάει συμβολικά και τον έβαλαν στο φέρετρο. 

Σε αυτό τοποθέτησαν επίσης την περικεφαλαία και τη στολή που φορούσε όταν βρισκόταν στα Επτάνησα.

 

Η   νεκρώσιμη πομπή φεύγοντας από την οικία του αφού διέσχισε τις οδούς Ερμού και  Αιόλου έφθασε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, όπου το  πλήθος είχε κατακλύσει την εκκλησία και την περιοχή για την εξόδιο ακολουθία. Εκεί ο υιός  του Κολίνος λιποθύμησε, ο Γενναίος, παρά την αρχική του ψυχραιμία, δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα,  ενώ γοερά θρηνούσε ο νεαρός  υιός  του Πάνος  ο δεύτερος ,  που είχε αποκτήσει  με την Μαργαρίτα Βελισσάρη, αφού ο πρώτος Πάνος είχε δολοφονηθεί  στον Ελληνικό  εμφύλιο  .... 

Στη συνέχεια οι  χιλιάδες λαού διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας συνοδεύοντας  το Γέρο του Μοριά για την ταφή του  στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

 

 Ό,τι και αν ειπωθεί και γραφτεί για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, είναι ελάχιστα μπροστά σ΄ αυτά που προσέφερε για την πατρίδα και την ελευθερία της. 

Ο στόχος του ήταν  ένας και μοναδικός: Η Ελευθερία.   


Ο Κολοκοτρώνης αγωνίστηκε ανιδιοτελώς και  παρά τα μεγάλα εμπόδια, από Τούρκους και Έλληνες,  τις φυλακίσεις, τις δοκιμασίες, έχοντας πίστη στο Θεό και την πατρίδα, ανέδειξε, ενίσχυσε, διέσωσε και ολοκλήρωσε την Επανάσταση. 


Αυτονόητο είναι ότι μας εμπνέει και σήμερα, ιδιαίτερα τις κατοχικές μέρες και νύχτες που ζούμε, αφού μας δίνει ένα και μοναδικό μήνυμα: "Για τον τόπο τούτο, που οφείλουμε να ελευθερώσουμε". 


Υ. Γ. Φαντάζομαι ότι σήμερα οι θεσμοί και τα  μέσα ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, τιμώντας τον  πρωταγωνιστή της Επανάστασης και της Ελευθερίας μας, θα οργανώσουν αφιερώματα, σχετικές εκδηλώσεις και εκπομπές ....