Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Παναγιώτης Τσάγκας.Κερδύλια 1941

 



Θλίψη στο Μαρτυρικό Μας Χωριό! 


Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών (1927 – 2022) ο κ. Παναγιώτης Τσάγκας ο τελευταίος επιζών  του Ολοκαυτώματος και της Μαζικής Εκτέλεσης των Κερδυλλίων . 



Ο κ. Παναγιώτης Τσάκας! Ένας άνθρωπος ταπεινός, καλόκαρδος , πρόσχαρος , Θεοσεβούμενος , φιλότιμος , εργατικός ! Ένας άνθρωπος αγαπητός και σεβαστός από όλους τους κατοίκους των Μαρτυρικών Κερδυλλίων. Ένας άνθρωπος που στα  δεκατέσσερά του χρόνια ,την 17η Οκτωβρίου 1941, συνάντησε θάνατο αλλά ο Θεός δεν το επέτρεψε! Είδε όμως τον φρικτό θάνατο των συγγενών του , των φίλων του , των 250 συγχωριανών του! Είδε το κλάμα , άκουσε και άκουγε για χρόνια πολλά τα μοιρολόγια και τον θρήνο των γυναικών των Μαρτυρικών Κερδυλλίων! Έζησε την φτώχια , την πείνα τις δύσκολες ημέρες- χρόνια  που ακολούθησαν μετά το Ολοκαύτωμα. Δεν ξέχασε ποτέ στην ζωή του την μαύρη εκείνη Παρασκευή της 17ης Οκτ. ! Πάντα την θυμόταν και πάντα δάκρυζε! Επι 17 Χρόνια που είμαι εφημέριος στα Μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών ήταν πάντα δίπλα μου - πάντα πρόθυμος και πάντα ακούραστος  όταν επισκέπτονταν το Μαρτυρικό μας Χωριό σχολεία , σύλλογοι , εκδρομείς , να διδάξει την Ιστορία των Κερδυλλίων- να  μιλήσει για την άδικη εκτέλεση για το έγκλημα των Γερμανών στα δύο Χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια ! Ο κ. Παναγιώτης  κάθε χρόνο εκπλήρωνε πιστά το τάμα του και συμμετείχε καταθέτοντας στεφάνι στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Μνημόσυνο του Μαρτυρικού μας Χωριού . Δικαίως σε κάθε Μνημόσυνο της 17ης Οκτωβρίου  ως τελευταίος επιζών συγκέντρωνε το θερμό χειροκρότημα των εκπροσώπων του Ελληνικού Κράτους ,  της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αρχών, φορέων, των πολιτών που όλοι και τώρα στο ύστατο χαίρε, αποχαιρετούν με συγκίνηση και ιδιαίτερα η οικογένεια του, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συγχωριανοί του από τα Μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών. Δεν θα σε ξεχάσουμε κ. Παναγιώτη! Δεν θα αφήσουμε να σε Ξεχάσουν! 

Σε Ευχαριστώ εκ Βάθους Καρδίας κ. Παναγιώτη! 

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή σου κ. Παναγιώτη! 

Προσευχόμαστε και ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας, ο Κύριός μας να αναπαύσει την  ψυχή του εκλεκτού αυτού ανθρώπου, να χαρίσει δε στην οικογένειά του και στο πλήθος των φίλων, γνωστών του την εξ ύψους παρηγοριά! 


Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων

Μαρτυρικών Κερδυλλίων Σερρών

Σταυροφόρος – Οικονόμος

π. Μιχαήλ Θεοχαρίδης

_______________________________

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την  Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέων Κερδυλλίων Σερρών.